Data dodania 29.01.2024 - 13:29
Kategorie aktualności

Politechnika Łódzka jest partnerem merytorycznym warsztatów i forum wiedzy managerskiej: FoodFakty Science 4 Business, które odbędą się w połowie lutego (14-15.02) na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.

Image

Tematem dwudniowego spotkania będzie: Jakość i bezpieczeństwo opakowań oraz produktu zapakowanego. Wydarzenie skierowane jest do managerów ds. bezpieczeństwa żywności, jakości i bezpieczeństwa opakowań, kierowników obszaru pakowania, wszystkich osób mających realny wpływ na wybór i zarządzanie opakowaniami oraz bezpieczeństwem produktów zapakowanych, pracujących wyłącznie w firmach produkujących lub dystrybuujących żywność.

Zajęcia obejmują trzy perspektywy na poruszane tematy:

  •     kontrola jakości i bezpieczeństwa opakowania i produktu - aspekty materiałowe, technologiczne i środowiskowe,
  •     regulacje i wymagania prawne i zgodność opakowań z wymaganiami rynku i kontrahentów,
  •     recykling, biodegradacja, GOZ - aspekty technologiczne i prawne.

W ramach pierwszej perspektywy warsztaty poprowadzi zespół naukowczyń z Instytutu Technologii, Fermentacji i Mikrobiologii, partnera wydarzenia oraz Instytutu Technologii i Analizy Żywności: prof. Grażyna Budryn, dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. PŁ, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka oraz dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska, prof. PŁ na następujące tematy:

  •     opakowanie a szacowanie trwałości mięsa i produktów mięsnych, w tym mięsa ryb,
  •     opakowanie a szacowanie trwałości świeżych i nisko przetworzonych owoców i warzyw,
  •     opakowanie a szacowanie trwałości produktów roślinnych.
Image
Grafika promująca warsztaty i forum FoodFakty Science 4 Business

W ramach trzeciej perspektyw wystąpi dr hab. inż. Anna Masek, prof. PŁ z Instytutu Technologii i Polimerów na Wydziale Chemicznym, z warsztatami na temat:

  • analiza chemiczna właściwości polimerowych materiałów opakowaniowych wraz z kontrolą ich czasu degradacji,
  • opakowania przyszłości - ekologiczne, inteligentne oraz interaktywne innowacje materiałowe/polimerowe.

Spotkania będą się odbywały się w innowacyjnej formule - 45 minutowych zajęciach warsztatowych z ekspertami, połączonej z możliwością networkingu oraz indywidualnych rozmów w komfortowych warunkach dla wszystkich uczestników.

Pierwsze warsztaty i forum z cyklu FoodFakty Science 4 Business, odbyły się na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ we wrześniu 2023 r. i cieszyły się olbrzymim zainteresowaniem.

Szczegółowy program oraz zapisy na stronie wydarzenia.