Image
Logotyp 9 Celu Zrównoważonego rozwoju. Biały napis i symboliczna grafika na pomarańczowym tle.

Działania uczelni na rzecz Zrównoważonego rozwoju i Celu 9. zaprezentowane w raportach za lata 2021-22 i 2020-2021 "Politechnika Łódzka na drodze zrównoważonego rozwoju"

 

Budowa sieci badawczej 5G na terenie kampusu Politechniki Łódzkiej rozpoczęła się w listopadzie 2019 r., a rok później nastąpiło jej uruchomienie.

Projekt budowy sieci jest realizowany przez Hub Innowacji Cyfrowych (Digital Innovation Hub 5G) - DIH5G zrzeszający:

  • Instytut Łączności – Państwowy Instytut Badawczy (lider),
  • Politechnikę Łódzką,
  • firmę Ericsson,
  • spółkę FundingBox.

DIH5G to ekosystem łączący dostawców i odbiorców technologii w obszarze 5G, zapewniający pośrednictwo między przedsiębiorstwami będącymi klientami, a dostawcami technologii oraz ośrodkami badawczo-rozwojowymi.  Na terenie kampusu Politechniki Łódzkiej firma Ericsson zamontowała stacje bazowe oraz rdzeń 5G. Operatorem sieci jest uczelnia.

Ta nowoczesna infrastruktura daje możliwość prowadzenia badań dużej grupie pracowników naukowych, a wkrótce z infrastruktury pilotażowej będą mogli skorzystać również studenci PŁ w ramach prowadzonych zajęć, np. bloków wybieralnych. W niedalekiej przyszłości DIH5G zapewni mikroprzedsiębiorcom oraz małym i średnim przedsiębiorcom, dostęp do specjalistycznej infrastruktury, umożliwiającej testowanie i walidację rozwiązań wykorzystujących technologię 5G.

Projekt sieci 5G na terenie kampusu PŁ został sfinansowany ze środków Ministerstwa Rozwoju.

Naukowcy z Wydziału Fizyki Technicznej, Informatyki i Matematyki Stosowanej we współpracy z firmą Inelo konstruują inteligentny system, weryfikujący pracę kierowcy. Analizując wskazania czujników, podłączonych do pojazdu w czasie rzeczywistym, sprawdzana jest praca kierowcy oraz generowane są sugestie w stosunku do poprawy stylu jazdy. Ponadto system na bieżąco analizuje miejsca odpoczynków kierowców, sugerując taką sekwencję przerw w pracy, która, przy uwzględnieniu przewidywanego natężenia ruchu na drogach, umożliwi skrócenie czasu przejazdu, co w konsekwencji zmniejsza ślad węglowy.

Politechnika Łódzka jako lider projektu "Inkubator Innowacyjności 4.0" złożonego wspólnie z Uniwersytetem Humanistyczno-Przyrodniczym im. Jana Długosza w Częstochowie uzyskała dofinasowanie 1 899 100 zł (w tym 1 179 100  dla PŁ) na bezpośrednie wsparcie prac badawczych, mających zastosowanie w przemyśle.

Projekt został sklasyfikowany na II miejscu listy rankingowej, tuż za Uniwersytetem Warszawskim, wśród 37 ocenionych pomysłów.

W instytutach i katedrach Politechniki Łódzkiej zostali powołani pełnomocnicy kierowników jednostek ds. komercjalizacji innowacji.

Pełnomocnicy wspierają Sekcję Transferu Technologii PŁ w rozpoznaniu innowacyjnych badań naukowych o dużym potencjale komercjalizacyjnym. Sieć takich wewnętrznych kontaktów w Uczelni umożliwia szybszą i skuteczniejszą promocję badań naukowych wśród przedsiębiorców i partnerów przemysłowych.

Centrum Innowacji i Przedsiębiorczości (CIP) Politechniki Łódzkiej wspiera działania podejmowane przez uczelnię w zakresie transferu i komercjalizacji nowych technologii.

CIP oferuje usługi szkoleniowe i doradcze skierowane głównie do absolwentów i młodych naukowców, chcących realizować swoje pomysły biznesowe i zakładać własne firmy. Jednostka ma w swojej ofercie także indywidualne konsultacje z ekspertami, którzy pomogą wybrać skuteczną strategię komercjalizacji technologii oraz znaleźć partnera biznesowego.

W ramach Centrum działa Sekcja Transferu Technologii, która prowadzi wszechstronne działania mające na celu promowanie PŁ jako ośrodka naukowego, który oferuje innowacyjne technologie o światowych standardach.

STT uczestniczy również w tworzeniu efektywnych powiązań pomiędzy środowiskiem naukowym uczelni i przemysłem. Jest bardzo zaangażowana w promocję i popularyzację idei przedsiębiorczości akademickiej, poprzez podejmowanie ważnych inicjatyw, mających na celu zarówno zachęcenie naukowców z PŁ do wprowadzania polskiej myśli technicznej do gospodarki, jak i podniesienie świadomości przedsiębiorców na temat możliwości komercyjnego wykorzystania wiedzy i innowacyjnych rozwiązań powstających na uczelni.

PŁ jest jednym z 81 członków Porozumienia Akademickich Centrów Transferów Technologii (PACTT), które jest ogólnopolskim zrzeszeniem uczelnianych jednostek zajmujących się zarządzaniem i komercjalizacją własności intelektualnej. Celem powołania Porozumienia jest współpraca podobnych jednostek w zakresie szeroko rozumianej komercjalizacji wyników badań naukowych i wymiana dobrych praktyk. Jedną z inicjatyw PACTT były Ogólnopolskie Targi Innowacji Polskich Uczelni i Instytutów Badawczych (PACTT Science Business Innovation EXPO 2022), które odbyły się w dniach 18-19 maja 2022 r. Wydarzenie było skierowane do polskich przedsiębiorców, uczelni, instytutów badawczych oraz funduszy inwestycyjnych i dało wyjątkową możliwość zapoznania się w jednym miejscu z uczelnianą ofertą: know-how, technologiami, usługami ze wszystkich gałęzi przemysłu. Dzięki udziałowi funduszy inwestycyjnych, uczestnicy tego wydarzenia mogli zapoznać się z ofertą finansowania wdrożeń technologii do przemysłu. Celem przedsięwzięcia było zaprezentowanie technologii i usług przed przedsiębiorcami oraz zachęcenie ich do zakupu lub skorzystania z licencji, mających znaczący wpływ na wartość firmy, wzmocnienie jej konkurencyjności i innowacyjności. To pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce łącząca w sobie charakter targów wynalazczości oraz forum wymiany wiedzy i doświadczeń, która jest dedykowana polskim przedsiębiorcom. Pomysłodawcą organizacji tego wydarzenia było Centrum Innowacji i Przedsiębiorczości Politechniki Łódzkiej. Więcej informacji.

Wydział Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska jest partnerem w projekcie wdrożeniowym, którego celem jest innowacyjna technologia liofilizacji truskawek. Liofilizowane owoce są bardzo popularne wśród klientów, bowiem zachowują składniki odżywcze i witaminy zawarte w owocach świeżych oraz można je jeść przez cały rok. Liofilizacja jest stosowana na skalę przemysłową. Obecnie w tym procesie wykorzystuje się aparaty o działaniu okresowym. Zdaniem wykonawców projektu okresowość jest uciążliwa, a koszty eksploatacyjne są znaczne. W nowym rozwiązaniu proces liofilizacji będzie prowadzony w sposób ciągły.

Ciepło do zamrożonych truskawek dostarczane będzie hybrydowo, co skróci czas liofilizacji i w rezultacie zmniejszy energochłonność procesu. Sterowanie suszeniem będzie się odbywać przy wykorzystaniu inteligentnych algorytmów umożliwiających online optymalizację parametrów jakościowych produktu oraz minimalizację zużycia energii. Zostanie skonstruowana i przetestowana prototypowa suszarka sublimacyjna do pracy w trybie ciągłym. Po osiągnięciu pełnej sprawności technologicznej instalacja będzie wykorzystywana komercyjnie. Rezultaty projektu zostaną wdrożone przez lidera konsorcjum - zakład przetwórstwa owocowego firmę Grupa Producentów KLASA Sp. z o.o. Więcej informacji.

Duża część społeczeństwa jest już świadoma tego, jak ważna jest zdrowa dieta w naszym życiu. Jednak nadal mamy kłopoty z prawidłowym wyborem żywności i dobrych jakościowo produktów, zwierających tzw. "dobre tłuszcze". Naukowcy z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności z sukcesem podjęli wyzwanie wdrożenia tłuszczów zero trans do produkcji wielu rodzajów żywności. Powstały nowe technologie i patenty, które umożliwiają m.in. produkowanie zdrowych słodkich przekąsek. Instytut Technologii i Analizy Żywności w wyniku realizacji 4 projektów inwestycyjnych, dofinansowanych z funduszy krajowych i europejskich, został doposażony w nowoczesną aparaturę analityczną i technologiczną, dzięki czemu mógł podjąć wyzwanie przeprowadzenia badań umożliwiających zamianę tłuszczów transowych na beztransowe w różnych produktach.

W ich wyniku producenci otrzymali knowhow, dzięki któremu mogli rozpocząć produkcję wyrobów zdrowszych, pozbawionych tłuszczów trans. Prowadzone badania dotyczyły technologii otrzymywania żywności o obniżonej zawartości kwasów tłuszczowych trans lub całkowicie ich pozbawionej. W szczególności były to produkty deserowe i przekąskowe. Spożycie tego rodzaju żywności stale wzrasta, dlatego tak ważne jest oferowanie konsumentom jak najbardziej zdrowej alternatywy. Dzięki wykorzystaniu przez producentów żywności technologii opracowanych w Instytucie na rynku pojawiły się przekąski „zero trans”, zawierające zdrowszy tłuszcz. Odbiorcami wyników są także konsumenci, którzy będą mogli sięgać po takie wyroby. Technologie opracowane w PŁ zostały z powodzeniem wdrożone w firmach WIEPOL i DELTA. Więcej informacji.

Naukowcy z Wydziału Elektrotechniki, Elektroniki, Informatyki i Automatyki we współpracy z Zakładem Aparatury Elektrycznej "WOLTAN" z Łodzi opracowali innowacyjny wyłącznik, który jest przeznaczony głównie do eksploatacji w systemach trakcji kolejowej prądu stałego, w kraju i na rynkach zagranicznych, a perspektywicznie w innych rodzajach elektrycznej trakcji miejskiej i górniczej oraz systemach przemysłowych. Wyłącznik został nagrodzony w XXIV edycji konkursu Polski Produkt Przyszłości. Jury konkursu doceniło innowacyjność rozwiązania, przyznając mu wyróżnienie w kategorii Wspólny produkt przyszłości instytucji szkolnictwa wyższego i nauki oraz przedsiębiorcy. Innowacyjność nagrodzonego wyłącznika polega m.in. na jego modułowej budowie umożliwiającej montaż w różnych miejscach pojazdu, oraz szeregu funkcji specjalnych, jak m.in. rejestracja pomiarów parametrów pracy, komputerowa kontrola stanu wyłącznika, czy archiwizacja danych oraz podgląd historii zdarzeń w czasie 3 lat. Wyłącznikiem są już zainteresowane polskie firmy: NEWAG S.A., PKP CARGO S.A. oraz PESA Bydgoszcz S.A. Więcej informacji

Działalność uczelni w zakresie transferu wiedzy i komercjalizacji innowacyjnych technologii prowadzona jest przez Centrum Innowacji i Przedsiębiorczości, które posiada certyfikat Systemu Zarządzania Jakością według normy ISO 9001:2015 (jako jedyna jednostka ogólnouczelniana w Polsce posiadająca ISO w zakresie transferu wiedzy i komercjalizacji innowacyjnych technologii) oraz status Akredytowanego Ośrodka Innowacji, przyznany przez Ministra Rozwoju i Technologii. CIP oferuje usługi szkoleniowe i doradcze skierowane głównie do absolwentów i młodych naukowców, chcących realizować swoje pomysły biznesowe i zakładać własne firmy. Jednostka ma w swojej ofercie także indywidualne konsultacje z ekspertami, którzy pomogą wybrać skuteczną strategię komercjalizacji technologii oraz znaleźć partnera biznesowego. W ramach Centrum działa Sekcja Transferu Technologii (STT), która prowadzi wszechstronne działania mające na celu promowanie PŁ jako ośrodka naukowego, który oferuje innowacyjne technologie o światowych standardach. STT uczestniczy również w tworzeniu efektywnych powiązań pomiędzy środowiskiem naukowym uczelni, a przemysłem. W 2021 r. PŁ uzyskała 98 patentów w Urzędzie Patentowym RP i 5 patentów w zagranicznych urzędach patentowych. Do politechnicznej spółki celowej TULVENTURE Sp. z o.o. w 2021 r. zostały przekazane dane 40 najnowszych wynalazków, celem poszukiwania dla nich potencjalnych nabywców, licencjobiorców lub inwestorów. W 2021 r. działało 8 firm typu spin-off założonych w celu komercjalizacji wyników badań naukowych PŁ.

W Instytucie Mechatroniki i Systemów Informatycznych otwarto nowoczesne Laboratorium Inteligentnych Systemów Zarządzania Budynkami. W jednej przestrzeni zainstalowano szereg najnowszych rozwiązań teleinformatycznych wiodących firm Bosch, Schneider, SmartSys i Less.

aboratorium stwarza unikatowe możliwości prowadzenia badań, rozwoju kadry i kształcenia w obszarach o priorytetowym znaczeniu dla gospodarki i rozwoju nauki, w tym m.in. w obszarach związanych z monitorowaniem funkcji życiowych osób. Laboratorium, dzięki przemyślanej konfiguracji znajdujących się w nim systemów, będzie też istotnym wsparciem dla prowadzonych w PŁ prac nad rozwojem zintegrowanych systemów mechatronicznych dla budowania inteligentnej przestrzeni wewnątrzbudynkowej. Odkrywanie wiedzy z baz danych licznie gromadzonych w systemach zainstalowanych w laboratorium jest kluczową kompetencją przyszłości i źródłem innowacyjnych rozwiązań w zarządzaniu inteligentnymi budynkami.

Więcej informacji.