|
|
Dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka naukowo pasjonuje się tematami dotyczącymi podwyższania wartości odżywczej i aktywności biologicznej kiełków. Interesuje się projektowaniem żywności nowej generacji, przemianami oraz poprawą stabilności składników odżywczych i prozdrowotnych w żywności. W kręgu jej zainteresowań są także: innowacyjne opakowania, dobór optymalnych warunków utrwalania, przechowywania i prognozowania trwałości, związek diety ze stanem zdrowia i wpływem na długowieczność.
Ekspertka bardzo ceni sobie pracę ze studentami, przekazuje im z zapałem wiedzę i dzieli się własnym doświadczeniem. Ma optymistyczne podejście do życia, nauki i ludzi. Od najmłodszych lat prowadziła doświadczania w kuchni, na dachu i w ogrodzie. Na początku swojej studenckiej drogi zawodowej była przewodniczącą Studenckiego Koła Naukowego Kollaps, a obecnie jest jego opiekunem.
Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności jest pełnomocniczką dziekana ds. promocji. Od 8 lat z pasją dzieli się swoją wiedzą także z najmłodszymi studentami Politechniki Łódzkiej, prowadząc warsztaty i wykłady na Łódzkim Uniwersytecie Dziecięcym.
Szczęśliwa mama dwójki dzieci. Interesuje się sztuką, szczególnie malarstwem współczesnym. Lubi muzykę, pływanie, taniec i górskie wędrówki. Uwielbia eksperymentować w kuchni, przyrządzając prozdrowotne potrawy dla rodziny i przyjaciół. Od lat jest propagatorką zdrowego stylu życia.
Dr inż. Gałązka-Czarnecka w cyklu „Nauka movi(e)” opowiadała o kulinarnych tradycjach świątecznych.
Cykl "Wiedzą, co mówią" jest realizowany przez Centrum Multimedialne i Dział Promocji. Premiera pierwszego odcinka odbędzie się 11 października na stronie internetowej PŁ oraz w kanale uczelni na portalu YouTube.