Rekrutacja.p.lodz.pl
Wikamp


Fb

UTW_aktualnosci

wykład



W trakcie farmakoterapii powinniśmy mieć świadomość, że to, co jemy ma wpływ na działanie leków i przebieg leczenia. Nie bez znaczenia są także pory posiłków. Przyjmując leki zwykle znamy ich dawkowanie i wiemy, o jakich porach należy je przyjmować. Czy jednak zdajemy sobie sprawę, że niektóre składniki diety wpływają na przyswajanie zawartych w lekach substancji czynnych? Część pokarmów może zaburzać wchłanianie leków i ograniczać skuteczność leczenia, inne mogą potęgować ich działanie i zwiększać ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Które pokarmy lepiej ograniczyć, aby leczenie było bezpieczne i skuteczne?

 

O interakcjach leków z żywnością opowie Państwu dietetyk dr Katarzyna Żykwińska-Rouba. Zapraszamy na platformę słuchacza UTW PŁ https://utw.p.lodz.pl/

 


Data dodania:2021-11-02
Data aktualizacji
Data zakończenia
Wprowadzone przez:
Agnieszka Stołecka
Zdjęcia

Wydziały I JEDNOSTKI UCZELNIANE