Rekrutacja.p.lodz.pl
Wikamp


Fb

Ocena wartości technologicznej buraków długo przechowywanych



Innowacyjna technologia pozwala na oznaczenie i ocenę zawartości w buraku zdegradowanym metabolitów aktywności mikrobiologicznej, takich jak: dekstran, mannitol, etanol, kwasy organiczne, mono-, dii oligosacharydy, oraz wyznaczenie wartości technologicznej buraków jako surowca do produkcji cukru.

 

Evaluation of technological value of long stored beets

Wydłużenie kampanii cukrowniczych nasila trudności związane z przerobem zdegradowanych buraków. Degradacja buraków spowodowana jest głównie przechowywaniem buraków rozmrożonych. Są one bardzo podatne na infekcje mikrobiologiczne, a rozwój drobnoustrojów prowadzi do wielu zmian w ich składzie chemicznym i tym samym obniżenia wartości technologicznej surowca. 

 

Ocena stopnia degradacji buraków w czasie przechowywania stanowi podstawę do doboru właściwych sposobów ich ochrony podczas przechowywania. Oferowane badania stanowią korzyść zarówno dla plantatorów, jak i producentów cukru. 

 

Usługa skierowana do przedsiębiorstw z branży cukrowniczej.

 

KORZYŚCI DLA PLANTATORÓW / ZWIĘKSZENIE WYDAJNOŚCI WYKORZYSTANIA SUROWCA / ZWIĘKSZENIE KONKURENCYJNOŚCI PRODUKTÓW

 

Instytut Technologii i Analizy Żywności,
Specjalistyczne Laboratorium Analityki Cukrowniczej


Data dodania:2019-07-17
Data aktualizacji2019-07-23

Wprowadzone przez:
Filip Podgórski

Wydziały I JEDNOSTKI UCZELNIANE