Data dodania 27.07.2022 - 10:47
Kategorie aktualności

Dr inż. Bartosz Sekuła z Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności prowadzi badania, których wyniki mogą mieć istotne znaczenie dla produkcji żywności i naszego zdrowia. Realizuje je w ramach grantu przyznanego w konkursie Narodowego Centrum Nauki.

Image

Nawiązując do potrzeby poszukiwania nowych środków ochrony roślin naukowiec mówi

    - Rosnące obawy, ekologiczne i zdrowotne, związane z masowo stosowanymi środkami ochrony roślin prowadzą do ich stopniowego wycofywania z rynku. Należy jednak pamiętać, że bez stosowania nawozów i środków ochrony roślin wydajność upraw jest zagrożona. Dodatkowo, gwałtowne zmiany klimatu przyspieszają przemieszczanie się szkodników oraz chwastów. Wszystko to stwarza konieczność opracowania nowych, a co ważniejsze, bezpiecznych rozwiązań dla rolnictwa.  
    Wiele ze wspomnianych niebezpieczeństw wynika z wprowadzania środków ochrony roślin do powszechnego zastosowania bez pełnego zrozumienia mechanizmu ich działania, a także bez poznania podstawowych procesów zachodzących w organizmach roślinnych.

W organizmach roślinnych szczególną role odgrywa arginina, aminokwas będący nie tylko budulcem białka, ale też substancją magazynującą azot, którego niedobór na wyeksploatowanych ziemiach najbardziej hamuje rozwój upraw. Arginina służy roślinom do wytwarzania wielu związków ochronnych, które zabezpieczają je przed zmiennymi temperaturami, utrudnionym dostępem do wody i składników odżywczych czy też atakami szkodników oraz patogenów.

Dr inż. Bartosz Sekuła skupia się nad niezbadanymi dotąd enzymami - pochodzącymi z modelowych roślin wykorzystywanych w badaniach genomowych - biorącymi udział w produkcji i przemianach argininy.

Jak informuje, wstępne badania nad tymi enzymami zwracają uwagę na ich szczególną budowę, wskazując unikatowy sposób oddziaływania z substratami. Może to mieć praktyczne zastosowanie w projektowaniu związków specyficznie blokujących czy też wspomagających przemiany argininy u roślin, a co za tym idzie byłoby ważne w ich uprawie.  

Dr Sekuła dodaje

- Mając na uwadze, że przemiany argininy u roślin są celem ataku toksyn produkowanych przez naturalnie występujące w nich bakterie, można z drugiej strony powiedzieć, że określone struktury enzymów pomogą w znalezieniu substancji wybiórczo blokujących ich działanie. Może to prowadzić do opracowania herbicydów o nowym mechanizmie działania, bazujących na naturalnie występujących związkach, znacznie bezpieczniejszych niż stosowane dotychczas syntetyczne środki.