Image
Dr. Adolfo Poma Bernaola, Group Leader – Computational Chemistry. ICRI-BioM
Data dodania 03.12.2021 - 14:20
Kategorie aktualności

W jednym z najbardziej cenionych recenzowanych czasopism - „Nature Communications” - ukazał się artykuł zespołu badawczego kierowanego przez dra Adolfo Poma Bernaola z Międzynarodowego Centrum Badań Innowacyjnych Biomateriałów ICRI-BioM na Politechnice Łódzkiej, dotyczący badań nad wirusem SARS-CoV-2.


Image
prof. Krzysztof Jóźwik, rektor PŁ
Data dodania 30.11.2021 - 12:39
Kategorie aktualności

Szanowni Państwo, pracownicy, studenci i doktoranci Politechniki Łódzkiej,
wielokrotnie przekazywałem Państwu moje życzenia i jednocześnie ukryte pragnienie, aby jak najszybciej wrócić do normalnej pracy, kontaktowego kształcenia i przynajmniej próbować zapomnieć o zagrożeniu koronawirusem. Niestety, obecna sytuacja nie daje możliwości spełnić tych życzeń w pełni. Wirus ciągle jest bardzo agresywny, mutuje i zabiera kolejne życia.



Image
Laboratorium chemiczne. Dwoje badaczy w białych fartuchach i niebieskich czepkach i maseczkach w laboratorium stoją przy mikroskopie i ekranie.
Data dodania 02.12.2021 - 09:51
Kategorie aktualności

W listopadzie Narodowe Centrum Nauki ogłosiło wyniki kolejnych konkursów OPUS, PRELUDIUM i MINIATURA, w których naukowcy z Politechniki Łódzkiej otrzymali środki na prowadzenie innowacyjnych badań. Tylko w programie OPUS dofinansowanie projektów wyniosło ponad 3,5 mln zł.


Image
Elegancko ubranych sześciu wykonawców, prowadząca i prof. Jan Krysiński stoją przed widownią po zakończeniu koncertu z cyklu Muzyka na Politechnice. W tle nastrojowa sala, czarny fortepian, a na ścianie portret F. Chopina.
Data dodania 02.12.2021 - 13:26
Kategorie aktualności

Zapraszamy we wtorek, 7 grudnia, na kolejny koncert z cyklu "Muzyka na Politechnice". W bogatym programie wieczoru usłyszymy pieśni wybitnych kompozytorów rosyjskich oraz szereg popularnych utworów ze znanych i lubianych musicali. Koncert poprowadzą prof. Jan Krysiński oraz Grażyna Sikorska. Premiera o godz. 19.00 w internecie, na stronie PŁ.

Image
Data dodania 02.12.2021 - 08:24
Kategorie aktualności

Politechnika Łódzka z sukcesem transferuje nowatorskie rozwiązania do biznesu oraz inicjuje i wspiera ideę przedsiębiorczości wśród naukowców, doktorantów i studentów. Dobrym przykładem transferu innowacyjnych rozwiązań jest nowy cykl "Innowacja w Twojej firmie – Brunch z Politechniką Łódzką" przygotowany przez Sekcję Transferu Technologii.


Image
W czasie konferencji prasowej. Wypowiada sie rektor prof. Krzysztof Jóżwik
Data dodania 17.11.2021 - 13:18
Kategorie aktualności

Politechnika Łódzka bierze udział w projekcie FRONTSH1P, którego budżet wynosi 19 milionów Euro, a lista konsorcjantów obejmuje 34 instytucje z Polski oraz Włoch, Grecji, Portugalii, Hiszpanii, Holandii, Belgii, Niemiec, Szwajcarii.

Image
prof. Tomasz Czyszanowski ( 1.od lewej) z zespołem naukowym fotoniki Instytutu Fizyki PŁ: dr hab. Michał Wasiak, mgr inż. Magdalena Marciniak, dr inż. Marcin Gębski,  fot. Jacek Szabela
Data dodania 16.11.2021 - 09:14
Kategorie aktualności

Zespół naukowców pod kierunkiem prof. Tomasza Czyszanowskiego z Instytutu Fizyki PŁ, opisał odkrycie nowego zjawiska polegającego na zwiększeniu mocy optycznej emitowanej przez lasery VCSEL w wyniku złamania ich symetrii cylindrycznej. W ostatnim wydaniu Nature Photonics dostrzeżono nowatorstwo i znaczenie aplikacyjne tego odkrycia poświęcając mu artykuł z serii News & Views: "Asymmetry brings power boost".

Image
W laboratorium kierowanym przez prof. Grażynę Budrym (od prawej), prof. Dorota Żyżelewicz i dr Joanna Oracz, fot. Jacek Szabela
Data dodania 10.11.2021 - 10:52
Kategorie aktualności

Duża część społeczeństwa posiada już świadomość, jak ważna jest zdrowa dieta w naszym życiu. Jednak nadal mamy kłopoty z prawidłowym wyborem żywności i dobrych jakościowo produktów, zwierających tzw. "dobre tłuszcze" mające olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. Naukowcy z Instytutu Technologii i Analizy Żywności Politechniki Łódzkiej pod kierunkiem prof. Grażyny Budryn z sukcesem podjęli wyzwanie wdrożenia tłuszczów zero trans do produkcji wielu rodzajów żywności. Powstały nowe technologie i patenty, które umożliwiają m.in. produkowanie zdrowych słodkich przekąsek, o których opowiada prof. Budryn.

Image
dr Krzysztof Guzek z Instytutu Informatyki PŁ, fot. arch. prywatne
Data dodania 29.10.2021 - 09:22
Kategorie aktualności

Na tegoroczne Biennale Designu w Peru nadesłano rekordową liczbę 95 972 prac. W kategorii identyfikacja wizualna zgłoszono 9 596 prac, wśród nich "Projekt generatywnego systemu dynamicznej identyfikacji wizualnej Politechniki Łódzkiej" dra Krzysztofa Guzka z Instytutu Informatyki PŁ, który znalazł się wśród trzech najwyżej ocenionych przez jury.