Data dodania

Ile filiżanek dziennie pić? Przy jakich schorzeniach działa korzystnie, a kiedy wyeliminować ją z diety? Tematem kolejnej rozmowy w cyklu "Smaki nauki" jest kawa, o której dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka rozmawia z dr inż. Joanną Grzelczyk z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Data dodania

Zapraszamy na kolejną rozmowę poświęconą odżywianiu. Jaka jest różnica między lekami, suplementami a żywnością fukncjonalną? Kiedy je stosować? M. in. na te pytania odpowiada prof. Grażyna Budryn z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.  

Data dodania

W trzecim odcinku podcastu odkrywamy tajemnice widzenia komputerowego i deep learningu – od danych i algorytmów po olbrzymie moce obliczeniowe, które napędzają te technologie. Prof. Anna Fabijańska i dr Magdalena Wróbel-Lachowska rozmawiaja w cyklu "Sztuczna inteligencja po ludzku".

Data dodania

Prof. Maria Koziołkiewicz w kolejnej rozmowie z cyklu "Smaki nauki" wyjaśnia, w jaki sposób dieta wpływa na genom człowieka. Ekspertka oraz prowadząca, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, są badaczkami na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.

Data dodania

Prof. Adam Wojciechowski, dziekan Wydziału Fizyki Technicznej, Informatyki i Matematyki Stosowanej jest gościem pierwszego podcastu PŁ nt. sztucznej inteligencji. Naukowiec mówi m.in. o roli uczelni wobec wyzwań związanych z dynamicznie rozwijającą się technologią AI. 

Data dodania

Tego smaku i zapachu nie da się pomylić. Chleb jest tematem kolejnej rozmowy w cyklu popularnonaukowym "Smaki nauki". Na pytania dr inż. Ilony Gałązki-Czarneckiej odpowiada dr hab. inż. Anna Diowksz, prof. PŁ.

Image
młoda badaczka trzyma w ręku pipetę i probówkę
Data dodania
Kategorie aktualności

Czy możliwe jest tworzenie w pełni naturalnych kosmetyków, zamkniętych w biodegradowalnych opakowaniach? Tak i to wyzwanie w programie E2Top postawiła sobie Karina Skura, studentka roku 2023/24 na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Jest sekretarzem SKN BioMass. Jako młoda badaczka realizuje projekty naukowe, które zaowocowały publikacjami oraz zgłoszeniem patentowym na ekologiczny materiał opakowaniowy.

Image
dwaj mężczyźni stoją na tle szarego budynku, trzymają szpadle, obok nowo posadzone drzewo
Data dodania
Kategorie aktualności

Dąb Gabriel od dziś (14.11) rośnie na kampusie B. Posadzili go prof. Krzysztof Jóźwik, rektor PŁ oraz prof. Jerzy Barglik, prezes Akademii Inżynierskiej w Polsce. Wydarzenie powiązane jest z Sympozjum Naukowym i Zgromadzeniem Ogólnym Akademii Inżynierskiej w Polsce, które odbędą się w Politechnice Łódzkiej 19-20.12.2024 r.

Image
Data dodania

Ruszył cykl podcastów popularnonaukowych Politechniki Łódzkiej. Pierwszą część, poświęconą odżywianiu, prowadzi dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Zapraszamy do oglądania i słuchania na platformach streamingowych, by znaleźć najlepszy przepis na zdrowie.

Image
Data dodania
Kategorie aktualności

Społeczność akademicka Politechniki Łódzkiej zaangażowała się we wsparcie dla poszkodowanych przez powódź mieszkańców południowo-zachodniej Polski. Na założonej przez uczelnię zbiórceopens in new window znajduje się już ponad 22 000 zł. Pomoc finansowa nie jest jedyną. Łódzki Uniwersytet Dziecięcy przeprowadził wyjątkowe zajęcia dla dzieci z terenów powodziowych.