W trzecim odcinku podcastu odkrywamy tajemnice widzenia komputerowego i deep learningu – od danych i algorytmów po olbrzymie moce obliczeniowe, które napędzają te technologie. Prof. Anna Fabijańska i dr Magdalena Wróbel-Lachowska rozmawiaja w cyklu "Sztuczna inteligencja po ludzku".
Aktualności Zrównoważonego Rozwoju
Prof. Maria Koziołkiewicz w kolejnej rozmowie z cyklu "Smaki nauki" wyjaśnia, w jaki sposób dieta wpływa na genom człowieka. Ekspertka oraz prowadząca, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, są badaczkami na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.
W tym odcinku przyglądamy się symbiozie technologii i inteligencji – relacji, która towarzyszy nam od lat, choć dziś nabiera nowego znaczenia.
Prof. Adam Wojciechowski, dziekan Wydziału Fizyki Technicznej, Informatyki i Matematyki Stosowanej jest gościem pierwszego podcastu PŁ nt. sztucznej inteligencji. Naukowiec mówi m.in. o roli uczelni wobec wyzwań związanych z dynamicznie rozwijającą się technologią AI.
Tego smaku i zapachu nie da się pomylić. Chleb jest tematem kolejnej rozmowy w cyklu popularnonaukowym "Smaki nauki". Na pytania dr inż. Ilony Gałązki-Czarneckiej odpowiada dr hab. inż. Anna Diowksz, prof. PŁ.
Czy możliwe jest tworzenie w pełni naturalnych kosmetyków, zamkniętych w biodegradowalnych opakowaniach? Tak i to wyzwanie w programie E2Top postawiła sobie Karina Skura, studentka roku 2023/24 na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Jest sekretarzem SKN BioMass. Jako młoda badaczka realizuje projekty naukowe, które zaowocowały publikacjami oraz zgłoszeniem patentowym na ekologiczny materiał opakowaniowy.
Dąb Gabriel od dziś (14.11) rośnie na kampusie B. Posadzili go prof. Krzysztof Jóźwik, rektor PŁ oraz prof. Jerzy Barglik, prezes Akademii Inżynierskiej w Polsce. Wydarzenie powiązane jest z Sympozjum Naukowym i Zgromadzeniem Ogólnym Akademii Inżynierskiej w Polsce, które odbędą się w Politechnice Łódzkiej 19-20.12.2024 r.
Ruszył cykl podcastów popularnonaukowych Politechniki Łódzkiej. Pierwszą część, poświęconą odżywianiu, prowadzi dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Zapraszamy do oglądania i słuchania na platformach streamingowych, by znaleźć najlepszy przepis na zdrowie.
Społeczność akademicka Politechniki Łódzkiej zaangażowała się we wsparcie dla poszkodowanych przez powódź mieszkańców południowo-zachodniej Polski. Na założonej przez uczelnię zbiórce znajduje się już ponad 22 000 zł. Pomoc finansowa nie jest jedyną. Łódzki Uniwersytet Dziecięcy przeprowadził wyjątkowe zajęcia dla dzieci z terenów powodziowych.
Politechnika Łódzka przystąpiła do akcji „Odkręcamy korki – rowerem do pracy”, której celem jest propagowanie korzystania z łódzkiego roweru miejskiego - ekologicznego środka transportu.
Zakończyło się głosowanie na pomysły zgłoszone przez pracowników i studentów Politechniki Łódzkiej w ramach tegorocznej edycji projektu „Idea Box”. 24 kwietnia rektor PŁ, prof. Krzysztof Jóźwik, wręczył pomysłodawcom zwycięskich projektów pamiątkowe dyplomy.
Inspirowanie jest niezwykle ważne w pracy naukowej. Zarówno w kontekście prowadzenia badań naukowych, jak i dzielenia się swoją wiedzą. To jeden z celów spotkań z cyklu „Zawód naukowiec” organizowanych przez dr hab. Katarzynę Szymańską-Dębowską, prof. PŁ z Instytutu Matematyki. 20 kwietnia odbędzie się już dziesiąte takie spotkanie.
Zakończył się etap zgłaszania i opiniowania pomysłów do tegorocznej edycji projektu „Idea Box – pomysły pracowników i studentów na rzecz rozwoju PŁ”, którego celem jest poprawa warunków pracy i studiowania w uczelni. Budżet na zgłoszone pomysły w bieżącym roku wynosi 100 000 zł.
Współczesny świat ciągle potrzebuje nowych technologii oczyszczania środowiska. Takim narzędziem mogą być hydrożele, które bada w projekcie „Wyłapane w sieci” Dawid Bernatowicz, uczestnik 2. edycji programu E2Top dla uzdolnionych studentów.
Ruszyła nowa edycja projektu „Idea Box — pomysły pracowników i studentów na rzecz rozwoju PŁ”. Każdy członek społeczności akademickiej może dokonać zgłoszenia – wystarczy ciekawy pomysł.