
Karina Skura z kierunku biogospodarka zrówonoważona na Wydziale BINOŻopens in new window zwyciężyła w kategorii Studenci VIII edycji konkursu Stena Circular Economy Awardopens in new window.
Karina Skura z kierunku biogospodarka zrówonoważona na Wydziale BINOŻopens in new window zwyciężyła w kategorii Studenci VIII edycji konkursu Stena Circular Economy Awardopens in new window.
Ile filiżanek dziennie pić? Przy jakich schorzeniach działa korzystnie, a kiedy wyeliminować ją z diety? Tematem kolejnej rozmowy w cyklu "Smaki nauki" jest kawa, o której dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka rozmawia z dr inż. Joanną Grzelczyk z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Ruszyła nowa edycja projektu „Idea Box — pomysły pracowników i studentów na rzecz rozwoju PŁ”. Każdy członek społeczności akademickiej może dokonać zgłoszenia – wystarczy ciekawy pomysł.
W tym odcinku podcastu "Sztuczna inteligencja po ludzku" cofamy się w czasie, by przyjrzeć się historii i filozofii sztucznej inteligencji. Zapraszamy na rozmowę z prof. PŁ Jackiem Kucharskim.
Głównym celem sztucznej inteligencji w grach jest to, żeby gracz myślał, że jest inteligentnie - mówi dr inż. Dominik Szajerman w kolejnym videopodcaście. Zapraszamy na rozmowę o wykorzystaniu AI w tworzeniu gier komputerowych.
Zapraszamy na kolejną rozmowę poświęconą odżywianiu. Jaka jest różnica między lekami, suplementami a żywnością fukncjonalną? Kiedy je stosować? M. in. na te pytania odpowiada prof. Grażyna Budryn z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.
W trzecim odcinku podcastu odkrywamy tajemnice widzenia komputerowego i deep learningu – od danych i algorytmów po olbrzymie moce obliczeniowe, które napędzają te technologie. Prof. Anna Fabijańska i dr Magdalena Wróbel-Lachowska rozmawiaja w cyklu "Sztuczna inteligencja po ludzku".
Prof. Maria Koziołkiewicz w kolejnej rozmowie z cyklu "Smaki nauki" wyjaśnia, w jaki sposób dieta wpływa na genom człowieka. Ekspertka oraz prowadząca, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, są badaczkami na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.
W tym odcinku przyglądamy się symbiozie technologii i inteligencji – relacji, która towarzyszy nam od lat, choć dziś nabiera nowego znaczenia.
Prof. Adam Wojciechowski, dziekan Wydziału Fizyki Technicznej, Informatyki i Matematyki Stosowanej jest gościem pierwszego podcastu PŁ nt. sztucznej inteligencji. Naukowiec mówi m.in. o roli uczelni wobec wyzwań związanych z dynamicznie rozwijającą się technologią AI.
Tego smaku i zapachu nie da się pomylić. Chleb jest tematem kolejnej rozmowy w cyklu popularnonaukowym "Smaki nauki". Na pytania dr inż. Ilony Gałązki-Czarneckiej odpowiada dr hab. inż. Anna Diowksz, prof. PŁ.
Czy możliwe jest tworzenie w pełni naturalnych kosmetyków, zamkniętych w biodegradowalnych opakowaniach? Tak i to wyzwanie w programie E2Top postawiła sobie Karina Skura, studentka roku 2023/24 na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Jest sekretarzem SKN BioMass. Jako młoda badaczka realizuje projekty naukowe, które zaowocowały publikacjami oraz zgłoszeniem patentowym na ekologiczny materiał opakowaniowy.
Dąb Gabriel od dziś (14.11) rośnie na kampusie B. Posadzili go prof. Krzysztof Jóźwik, rektor PŁ oraz prof. Jerzy Barglik, prezes Akademii Inżynierskiej w Polsce. Wydarzenie powiązane jest z Sympozjum Naukowym i Zgromadzeniem Ogólnym Akademii Inżynierskiej w Polsce, które odbędą się w Politechnice Łódzkiej 19-20.12.2024 r.
Ruszył cykl podcastów popularnonaukowych Politechniki Łódzkiej. Pierwszą część, poświęconą odżywianiu, prowadzi dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Zapraszamy do oglądania i słuchania na platformach streamingowych, by znaleźć najlepszy przepis na zdrowie.
Społeczność akademicka Politechniki Łódzkiej zaangażowała się we wsparcie dla poszkodowanych przez powódź mieszkańców południowo-zachodniej Polski. Na założonej przez uczelnię zbiórceopens in new window znajduje się już ponad 22 000 zł. Pomoc finansowa nie jest jedyną. Łódzki Uniwersytet Dziecięcy przeprowadził wyjątkowe zajęcia dla dzieci z terenów powodziowych.