Image
ECIU ikona
Data dodania
Kategorie aktualności

Naukowcy z Politechniki Łódzkiej zrealizują siedem grantów wspólnie z badaczami należącymi do sieci Europejskiego Konsorcjum Innowacyjnych Uniwersytetów (ECIU). W dwóch z nich o akronimach: Waves oraz ECIU RC będą koordynatorami. Łączna kwota dofinansowania to 57 tys. euro, czyli około. 250 tys. zł.

Data dodania

Prof. Maria Koziołkiewicz w kolejnej rozmowie z cyklu "Smaki nauki" wyjaśnia, w jaki sposób dieta wpływa na genom człowieka. Ekspertka oraz prowadząca, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, są badaczkami na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.

Data dodania
Kategorie aktualności

Informujemy, że od 01.01.2025 r. będzie obowiązywać ustawa z 18 listopada 2020 r. o doręczeniach elektronicznych, która obliguje uczelnię do stosowania nowego sposobu doręczania Doktorantom korespondencji powstałej w trakcie kształcenia – tzw. e-Doręczenia.

Image
Data dodania

Interdyscyplinarna Szkoła Doktorska Politechniki Łódzkiej uzyskała finansowanie w wysokości 2 mln zł od Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej w ramach programu STER Umiędzynarodowienie Szkół Doktorskich.

Image
grafika prezentująca studentkę stojącą z piłką nożną oraz informacją o nazwie projketu w programie e2top
Data dodania
Kategorie aktualności

AI Football Manager to tytuł kolejnego projektu w programie dla szczególnie uzdolnionych studentów PŁ. Realizuje go Weronika Wiechno studiująca informatykę stosowaną. Jest stypendystką programu Nowe Technologie Dla Dziewczyn Intel-Perspektywy 2024/2025. Jej hobby to gra na pianinie. W przyszłości chciałaby się zająć nauką – od dziecka fascynuje się zdobywaniem wiedzy. 

Image
Data dodania
Kategorie aktualności

Trwa nabór do programu krótkookresowej wymiany akademickiej NAWA.

Program jest realizowany przez Politechnikę Łódzką w ramach umowy z Narodową Agencją Wymiany Akademickiej i jest finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach projektu NAWA pn. „Krótkookresowa wymiana akademicka sposobem na podniesienie jakości kształcenia w instytucjach szkolnictwa wyższego i nauki” o numerze FERS.01.05-IP.08-0218/23.

Data dodania

Tego smaku i zapachu nie da się pomylić. Chleb jest tematem kolejnej rozmowy w cyklu popularnonaukowym "Smaki nauki". Na pytania dr inż. Ilony Gałązki-Czarneckiej odpowiada dr hab. inż. Anna Diowksz, prof. PŁ.

Image
Data dodania

Ruszył cykl podcastów popularnonaukowych Politechniki Łódzkiej. Pierwszą część, poświęconą odżywianiu, prowadzi dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Zapraszamy do oglądania i słuchania na platformach streamingowych, by znaleźć najlepszy przepis na zdrowie.