Image

Dr inż. Joanna Oracz (dyscyplina: technologia żywności i żywienia, liczba publikacji 2013-2020: 35).

W PŁ pracuje od 2017 r. na stanowisku adiunkta.

Jej zainteresowania naukowe koncentrują się na: badaniu wpływu procesów przetwórczych wybranych surowców roślinnych na zawartość związków biologicznie aktywnych, poszukiwaniu nowych rozwiązań w wyodrębnianiu i identyfikacji związków biologicznie aktywnych o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym, badaniu interakcji składników żywności, ich aktywności biologicznej oraz biodostępności.

Kierowała projektem badawczym PRELUDIUM 92013 – 2014.

Uzyskała: wyróżnienie za pracę doktorską i Nagrodę Polmos Żyrardów w 2016 r. Jest członkiem redakcji czasopism naukowych: Edytor gościnny nr specjalnego "Antioxidants in Cocoa" w czasopiśmie Antioxidants (MDPI) (IF 4,520).