Image
Zdjęcie portretowe: dr inż. Magdalena Efenberger-Szmechtyk

Dr inż. Magdalena Efenberger-Szmechtyk (dyscyplina: technologia żywności i żywienia).

Jest autorką 19 publikacji naukowych o łącznym IF=65,56 i H=9 (według Scopus) oraz 2 rozdziałów w monografiach.

Jest współautorem 4 patentów oraz 2 sekwencji nukleotydowych zdeponowanych w bazie GenBank.

Była wielokrotnie nagradzana podczas konferencji naukowych, w tym ogólnopolskich.  Otrzymała także Stypendium Miasta Łodzi dla doktorantów.

W 2021 roku obroniła z wyróżnieniem pracę doktorską, za którą otrzymała nagrodę POLMOS Żyrardów.

Jej zainteresowania naukowe dotyczą  mikrobiologii żywności i skupiają się na poszukiwaniu nowych, naturalnych i bezpiecznych metod ograniczania rozwoju mikroorganizmów w mięsie, opartych głównie na zastosowaniu ekstraktów roślinnych oraz bakteriofagów.