Tematem dwudniowego spotkania będzie: Jakość i bezpieczeństwo opakowań oraz produktu zapakowanego. Wydarzenie skierowane jest do managerów ds. bezpieczeństwa żywności, jakości i bezpieczeństwa opakowań, kierowników obszaru pakowania, wszystkich osób mających realny wpływ na wybór i zarządzanie opakowaniami oraz bezpieczeństwem produktów zapakowanych, pracujących wyłącznie w firmach produkujących lub dystrybuujących żywność.
Zajęcia obejmują trzy perspektywy na poruszane tematy:
- kontrola jakości i bezpieczeństwa opakowania i produktu - aspekty materiałowe, technologiczne i środowiskowe,
- regulacje i wymagania prawne i zgodność opakowań z wymaganiami rynku i kontrahentów,
- recykling, biodegradacja, GOZ - aspekty technologiczne i prawne.
W ramach pierwszej perspektywy warsztaty poprowadzi zespół naukowczyń z Instytutu Technologii, Fermentacji i Mikrobiologii, partnera wydarzenia oraz Instytutu Technologii i Analizy Żywności: prof. Grażyna Budryn, dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. PŁ, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka oraz dr hab. inż. Małgorzata Piotrowska, prof. PŁ na następujące tematy:
- opakowanie a szacowanie trwałości mięsa i produktów mięsnych, w tym mięsa ryb,
- opakowanie a szacowanie trwałości świeżych i nisko przetworzonych owoców i warzyw,
- opakowanie a szacowanie trwałości produktów roślinnych.
W ramach trzeciej perspektyw wystąpi dr hab. inż. Anna Masek, prof. PŁ z Instytutu Technologii i Polimerów na Wydziale Chemicznym, z warsztatami na temat:
- analiza chemiczna właściwości polimerowych materiałów opakowaniowych wraz z kontrolą ich czasu degradacji,
- opakowania przyszłości - ekologiczne, inteligentne oraz interaktywne innowacje materiałowe/polimerowe.
Spotkania będą się odbywały się w innowacyjnej formule - 45 minutowych zajęciach warsztatowych z ekspertami, połączonej z możliwością networkingu oraz indywidualnych rozmów w komfortowych warunkach dla wszystkich uczestników.
Pierwsze warsztaty i forum z cyklu FoodFakty Science 4 Business, odbyły się na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ we wrześniu 2023 r. i cieszyły się olbrzymim zainteresowaniem.
Szczegółowy program oraz zapisy na stronie wydarzenia.