Data dodania 19.12.2023 - 08:01
Kategorie aktualności

Na Politechnice Łódzkiej w Instytucie Technologii i Analizy Żywności trwają prace nad innowacyjnym projektem dotyczącym opracowania i wdrożenia technologii produkcji czarnego czosnku z polskich odmian.

Image
- Aby wspomóc producentów polskiego czosnku w rozwoju upraw i powiększeniu sprzedaży, opracowana zostanie innowacyjna technologia produkcji "czarnego złota" w pilotażowej instalacji do fermentacji tego surowca. Instalację można będzie zaadaptować do szerszego zastosowania w innych gospodarstwach produkcyjnych - mówi prof. Grażyna Budryn z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.  
 
Prace będą prowadzone w ramach konsorcjum PŁ z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi, gospodarstwem rolnym, przedsiębiorcą oraz doradztwem rolniczym. Instalacja do fermentacji czosnku zostanie zaprojektowana przy zastosowaniu zaawansowanej energooszczędnej technologii.
 
- Realizacja projektu, w wyniku którego powstanie przetwórnia do produkcji czosnku czarnego, ma służyć wspieraniu sektora rolnictwa. Założone rozwiązania przełożą się na osiągnięcie wielu korzystnych dla środowiska efektów - podkreśla prof. Grażyna Budryn, dyrektor Instytutu Technologii i Analizy Żywności, odpowiedzialna za projekt ze strony PŁ. - Czosnek będzie wytwarzany w zoptymalizowanym i skróconym procesie, dzięki zastosowanym operacjom wstępnym przed zasadniczym procesem fermentacji. Sama fermentacja ma na celu podniesienie walorów organoleptycznych i co bardzo istotne, prozdrowotnych czosnku. W wyniku fermentacji powstaje S-allilocysteina,  która może hamować procesy zapalne przyczyniające się do powstawania wielu chronicznych stanów chorobowych.
 
Image
Czarny czosnek, fot. Jacek Szabela
Czarny czosnek, fot. Jacek Szabela
 
Zaletą opracowanego rozwiązania będzie możliwość jego zastosowania w mniejszych i większych gospodarstwach rolnych i przetwórniach, dzięki możliwości zestawienia kilku urządzeń jednostkowych w większe instalacje. 
 
- Założone w całym projekcie rozwiązania przełożą się na osiągnięcie wielu korzystnych dla środowiska efektów w porównaniu do technologii stosowanej obecnie, m.in.: redukcji emisji gazów cieplarnianych oraz zmniejszenia zużycia energii elektrycznej i oszczędności wody. W technologii będzie wykorzystana energia odnawialna oraz zminimalizowane zostanie użycie nieekologicznych opakowań. W rezultacie wprowadzania założonych rozwiązań nastąpi minimalizacja kosztów produkcji - wyjaśnia zalety projektu prof. Budryn.
 
Projekt jest odpowiedzią naukowców i polskich producentów na zalewanie rodzimego rynku czosnkiem pochodzenia zagranicznego, zarówno świeżym jak i czarnym. Tym samym czarny czosnek ma szansę stać się bardziej dostępny, także cenowo, upowszechnić się jako przyprawa i przyczyniać się do poprawy dobrostanu społeczeństwa.
 
 Projekt jest finansowany z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.