Data dodania 29.08.2023 - 08:34
Kategorie aktualności

Prezydent RP Andrzej Duda nadał dr. hab. inż. Robertowi Klewickiemu z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności tytuł profesora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.

Image

Prof. Robert Klewicki jest absolwentem studiów magisterskich na kierunku technologia chemiczna na Wydziale Chemii Spożywczej i Biotechnologii PŁ. Następnie odbył studia doktoranckie w PŁ. Stopień doktora nauk technicznych uzyskał w 1997 r., a doktora habilitowanego w dyscyplinie technologia chemiczna w 2010 r. Pracuje w Instytucie Technologii i Analizy Żywności.

Aktywność naukowa prof. Roberta Klewickiego związana jest z dwoma zagadnieniami. Pierwsze to synteza związków na bazie polihydroksyalkoholi lub kwasów hydroksylowych z wykorzystaniem transglikozylacji, synteza oraz badanie właściwości, w tym prozdrowotnych, tego typu substancji. Drugi obszar zainteresowań to osmokoncentracja materiału roślinnego oraz zmiany właściwości surowca. W szczególności, dane na temat migracji związków bioaktywnych, głównie polifenoli. Zaproponował nowatorską koncepcję zastosowania lipazy jako czynnika obróbki wstępnej przed osmokoncentracją owoców trudno poddających się odwadnianiu ze względu na warstwę ochronną lipidów na powierzchni skórki.

Dorobek prof. Roberta Klewickiego obejmuje ponad 150 publikacji naukowych, w tym ponad 40 artykułów z listy JCR. Według Web of Science artykuły profesora były cytowane blisko 500 razy, a wartość indeksu Hirscha wynosi 14. Wypromował 4 doktorów, do obrony przygotowuje się kolejnych dwóch. Był recenzentem trzech prac doktorskich. Uczestniczył w realizacji dziesięciu projektów finansowanych z różnych źródeł, w tym w dwóch prowadzonych dzięki środkom z UE. W jednym z nich kierował zadaniem “Evaluation of quality of investigated products in relation to raw material, processing and shelf-life conditions” w ramach konsorcjum obejmującego ośrodki z kilkunastu państw Europy, USA i Nową Zelandię. Współpracował głównie z badaczami z Francji.

Prof. Klewicki jest członkiem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. Prywatnie lubi wędrówki, muzykę, a także historię okresu międzywojennego.