- Politechnika Łódzka będzie realizowała projekty mające na celu zwiększenie wiedzy i promowanie innowacyjnych rozwiązań w zakresie żywności. Ideą jest także zwiększenie przedsiębiorczości wśród studentów, zaangażowanie społeczności lokalnej, a w rezultacie stworzenie nowych produktów i dostarczanie usług przyczyniających się do świadomego podejścia do zrównoważonego systemu żywnościowego. To ogromne osiągnięcie, jak również prestiżowe wyróżnienie na arenie międzynarodowej, które jeszcze bardziej zwiększy innowacyjne podejście uczelni w tym obszarze - mówi prof. Krzysztof Jóźwik, rektor PŁ.
Działania w obszarze współpracy partnerstw ogólnoeuropejskich z tzw. trójkąta wiedzy, czyli uczelni, ośrodków badawczych i przedsiębiorstw tworzących wspólnoty wiedzy i innowacji, wspierają rozwój i innowacyjność globalnych rozwiązań związanych ze zmianą klimatu, zrównoważoną energią, zdrowiem i wspomnianą wyżej żywnością. Celem członków organizacji jest stworzenie zrównoważonego globalnego systemu żywnościowego poprzez rozwijanie innowacji, wspieranie przedsiębiorczości i zaangażowanie społeczeństwa.
Więcej informacji na stronie projektu, a także w Biuletynie Informacyjnym PŁ - Życie Uczelni.