Prof. Tomasz Piotr Olejnik ukończył studia na Wydziale Mechanicznym PŁ w 1987 r. z dyplomem magistra inżyniera konstruktora (specjalność: samochody i ciągniki). W 1999 r. obronił pracę doktorską na Wydziale Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska PŁ. W 2014 r. uzyskał stopień doktora habilitowanego w dyscyplinie inżynieria chemiczna na tym samym wydziale. Od 2018 r. pracuje na stanowisku profesora uczelni. Obecnie zatrudniony jest w Katedrze Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności PŁ.
Zainteresowania naukowe profesora Olejnika obejmują zagadnienia modelowania procesów jednostkowych dotyczących przetwórstwa surowców mineralnych oraz produktów spożywczych, a także problematykę optymalizacji procesów technologicznych, w tym zwiększania efektywności energetycznej oraz możliwości wykorzystania surowców odpadowych i ich konwersji w pełnowartościowe produkty.
Dorobek naukowy profesora to przeszło 200 oryginalnych prac twórczych, w tym: monografie i książki, blisko 40 artykułów w czasopismach z listy Journal Citation Reports, kilkadziesiąt artykułów w punktowanych czasopismach polskich spoza listy filadelfijskiej, 60 przyznanych patentów oraz liczne zgłoszenia patentowe.
Prof. Tomasz Olejnik wypromował 9 doktoratów, w tym sześciu w ramach doktoratu wdrożeniowego w pierwszej edycji. Jest autorem bądź współautorem licznych wdrożeń przemysłowych m.in. dla: Mysak Trade, Mysak Group, Nordkalk Polska, Trojanka, KGS.
Jest członkiem licznych gremiów eksperckich, w tym m.in.: NAWA, CEEPUS, Visegrad Fund oraz FRSE. Zrealizował kilkanaście projektów naukowo-badawczych i dydaktycznych, pełniąc w nich funkcję kierownika lub głównego wykonawcy.
Prywatnie jest pasjonatem samochodów z „gwiazdą” oraz miłośnikiem kotów.