Organizatorami spotkania na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej są Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej oraz Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN.
Wymiana wiedzy i doświadczeń dotyczyć będzie głównie utrwalania żywności, tak aby była ona bezpieczna dla konsumentów i posiadała odpowiednio wysoką jakość.
Jak wyjaśnia dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. PŁ z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, przewodnicząca Komitetu Naukowego
– Tematyka konferencji obejmuje bezpieczeństwo żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz funkcjonalne dodatki do żywności. Wygłoszone zostaną wykłady plenarne dotyczące między innymi kultury bezpieczeństwa w produkcji żywności, metod utrwalania bakterii probiotycznych. Natomiast na styku nauki i praktyki posłuchamy „historii jednej folii” oraz dowiemy się jak promować to, co lokalne. Podczas Sesji Młodych Naukowców, o smacznej nazwie Fresh&Foodie zaprezentowane zostaną osiągnięcia młodych adeptów nauki.
Wśród uczestników będą naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Politechniki Gdańskiej, Politechniki Bydgoskiej, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach oraz przedstawiciele przemysłu, m.in.: Fruktus Agros Nova, Zentis Polska, Grupa Buena, PAMAPOL, Wawel, Upfield Manufacturing.
Patronat nad konferencją objęli: JM Rektor Politechniki Łódzkiej, Prezydent Miasta Łodzi, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności oraz portal informacyjny FoodFakty.