Data dodania 07.12.2020 - 11:01
Kategorie aktualności

Dr inż. Hubert Antolak, młody naukowiec z Politechniki Łódzkiej otrzymał nagrodę naukową Wydziału IV Nauk Technicznych PAN za pracę doktorską „Bakterie Asaia spp. jako nowe zanieczyszczenie napojów funkcjonalnych” oraz 8 artykułów związanych tematycznie z tą rozprawą.

Image

Dr inż. Hubert Antolak został doceniony za wyniki badań związanych z izolowaniem bakterii Asaia spp. skażających smakowe wody mineralne i napoje izotoniczne. Prace te prowadził w ramach projektu finansowanego przez Narodowe Centrum Nauki uzyskanego w konkursie Preludium.

Interesowała mnie zdolność bakterii należących do rodzaju Asaia do tworzenia biofilmów oraz syntezowania związków barwnych (karotenoidów) i lotnych, które przyczyniają się do pogorszenia walorów sensorycznych produktów zanieczyszczonych tymi bakteriami – wyjaśnia laureat. – Trzeba przy tym dodać, że szczepy Asaia spp. są stosunkowo mało wrażliwe na środki dezynfekcyjne stosowane w przemyśle napojów bezalkoholowych, dlatego poszukuje się nowych rozwiązań recepturowych i technologicznych. Istotnym aspektem moich badań było zastosowanie naturalnych strategii zwalczania tych bakterii z wykorzystaniem ekstraktów roślinnych i soków owocowych, bogatych w związki bioaktywne, o właściwościach antydrobnoustrojowych i antyadhezyjnych.

Dr inż. Hubert Antolak jest adiunktem w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Instytut ten jest jedną z niewielu jednostek naukowych na świecie zajmujących się tematyką bakterii Asaia spp.