Data dodania 29.11.2021 - 10:34
Kategorie aktualności

Politechnika Łódzka jest partnerem w projekcie wdrożeniowym, którego celem jest innowacyjna technologia liofilizacji truskawek. Na prowadzone prace UE przyznała 17 milionów dofinansowania w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020. Całkowity budżet projektu wynosi 28 mln zł.

Image

Liofilizowane owoce są bardzo popularne wśród klientów, bowiem zachowują składniki odżywcze i witaminy zawarte w owocach świeżych oraz można je jeść przez cały rok. Liofilizacja jest stosowana na skalę przemysłową. Obecnie w tym procesie wykorzystuje się aparaty o działaniu okresowym. Zdaniem wykonawców projektu okresowość jest uciążliwa, a koszty eksploatacyjne są znaczne.  

    - W nowym rozwiązaniu proces liofilizacji truskawek będzie prowadzony w sposób ciągły. Ciepło do zamrożonych truskawek dostarczane będzie hybrydowo, co skróci czas liofilizacji i w rezultacie zmniejszy energochłonność procesu. Sterowanie suszeniem będzie się odbywać przy wykorzystaniu inteligentnych/samouczących się algorytmów umożliwiających on-line optymalizację parametrów jakościowych produktu oraz minimalizację zużycia energii – mówi dr hab. inż. Paweł Wawrzyniak z Wydziału Inżynierii Procesowej i Ochrony Środowiska kierujący pracami prowadzonymi w Politechnice Łódzkiej.

Zostanie skonstruowana i przetestowana prototypowa suszarka sublimacyjna do pracy w trybie ciągłym. Po osiągnięciu pełnej sprawności technologicznej instalacja będzie wykorzystywana komercyjnie. Rezultaty projektu zostaną wdrożone przez lidera konsorcjum - zakład przetwórstwa owocowego firmę Grupa Producentów KLASA Sp. z o.o.  

W projekcie „Opracowanie innowacyjnej technologii w trybie ciągłym, z kontrolą i optymalizacją on-line parametrów jakościowych produktu, opartą na algorytmach sztucznej inteligencji oraz pomiarach spektralnych” obok Politechniki Łódzkiej partnerem naukowym jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.