Data dodania 31.01.2022 - 13:01
Kategorie aktualności

Dwa Instytuty Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ podpisały umowę o współpracy z firmą związaną z rynkiem spożywczym w Polsce.  

Image

Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii oraz Instytut Technologii i Analizy Żywności wspólnie z firmą Prokonsument sp. z o.o., właścicielem profesjonalnego portalu informacyjnego FoodFakty.pl, podejmą się tworzenia programów szkoleniowych dla branży spożywczej oraz wymiany informacji naukowych z zakresu bezpieczeństwa i jakości żywności. Zamieszczane na portalu FoodFakty informacje na temat prowadzonych na Wydziale badań będą miały szansę na szybkie dotarcie do otoczenia gospodarczego. Dzięki objęciu przez Instytuty pozycji Partnera Instytucjonalnego możliwe będzie również zaangażowanie studentów i doktorantów Wydziału w projekty realizowane przez firmę.   

- Strategia działania firmy obejmuje budowanie Kultury Bezpieczeństwa Żywności w branży spożywczej, co jest spójne z prowadzonymi przez nas badaniami, których wyniki pozwalają na wdrożenie w firmach produkcji zdrowszej żywności. Konsumenci coraz więcej uwagi przywiązują do składu produktu, który kupują – mówi prof. Grażyna Budryn, dyrektor Instytutu Technologii i Analizy Żywności – Wymiana wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności czy też zmian w technologiach i metodach badawczych jest niezwykle cenna dla nas i dla firmy, z którą podpisaliśmy umowę.  

Już w marcu jako partner naukowy Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii weźmie udział w eForum organizowanym przez FoodFakty.pl poświęconym mikrobiologii żywności, w szczególności zakażeniom, których najczęstszą przyczyną jest żywność zawierająca niebezpieczne bakterie, jak np. Listeria czy Salmonella.  

Dr hab. inż. Agnieszka Nowak prof. PŁ, dyrektor Instytutu podkreśla - To cykliczne wydarzenie budzi ogromne zainteresowanie branży spożywczej. W 2021 r. zarejestrowało się na nie blisko 10 000 uczestników. Byli to głównie menedżerowie z branży spożywczej, opakowaniowej i przedstawiciele dostawców dla branży.  

Podpisana umowa jest kolejnym działaniem Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności mającym na celu rozwój współpracy z przedsiębiorcami oraz szerszy transfer i komercjalizację technologii z uczelni do biznesu. Na dokumencie podpisy złożyli: dr hab. inż. Agnieszka Nowak prof. PŁ, prof. Grażyna Budryn i prezes Janusz Olejnik.