Zaszczytny tytuł laureata otrzymał zespół badaczy z Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Medycznego w Łodzi za publikację pt.
„Isolation, structural characterization and biological activity evaluation of melanoidins from thermally processed cocoa beans, carob kibbles and acorns as potential cytotoxic agents”, opublikowaną w prestiżowym czasopiśmie Food Chemistry.
Praca poświęcona jest izolacji i badaniu właściwości bioaktywnych melanoidyn – związków powstających podczas obróbki cieplnej ziaren kakaowych, karobu i żołędzi – jako potencjalnych substancji o działaniu przeciwnowotworowym.
Autorzy nagrodzonej pracy to:
• dr hab. inż. Joanna Oracz (PŁ),
• prof. dr hab. n. med. Urszula Lewandowska (UMed w Łodzi),
• dr n. med. Katarzyna Owczarek (UMed w Łodzi),
• lek. Miłosz Caban (UMed w Łodzi),
• dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, prof. uczelni (PŁ),
• prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz (PŁ).
Publikacja uzyskała 1660 punktów według algorytmu określonego w regulaminie konkursu, potwierdzając jej wysoką wartość naukową i znaczenie dla rozwoju badań nad bioaktywnymi związkami w żywności.
Nagroda jest wyrazem uznania dla znakomitej współpracy międzyuczelnianej oraz zaangażowania badaczy w poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań na styku nauk technicznych i medycznych.
Serdecznie gratulujemy Laureatom oraz wszystkim uczestnikom konkursu za ich wkład w rozwój nauki i prestiż łódzkiego środowiska akademickiego.
