Data dodania
Kategorie aktualności

Nowoczesna, w pełni wyposażona Pracownia Badań Właściwości Technologicznych Buraka Cukrowego, Tekstury Żywności oraz Właściwości Mechanicznych Opakowań właśnie została otwarta w strukturach Katedry Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. To przestrzeń, która łączy potencjał nauki z realnymi potrzebami przemysłu spożywczego – oferując dostęp do najnowszych technologii zarówno studentom, jak i badaczom.

Image

Nowa pracownia to odpowiedź na rosnące potrzeby rynku – umożliwia realizację innowacyjnych projektów badawczych i jeszcze lepsze przygotowanie przyszłych specjalistów do pracy w branży spożywczej. 

"Dzięki tej inwestycji znacząco wzrasta nasz potencjał badawczy i dydaktyczny. Możemy nie tylko realizować nowoczesne projekty naukowe, ale także jeszcze lepiej przygotowywać studentów do pracy w sektorze przemysłu spożywczego. Studenci zyskali dostęp do nowoczesnych technologii, a naukowcy – do zaawansowanych narzędzi analitycznych. To kolejny krok w kierunku silnego połączenia nauki z przemysłem”. – podkreślają przedstawiciele Katedry.

Inicjatywa została zrealizowana dzięki wsparciu firmy Südzucker Polska S.A. –  części europejskiej Grupy Südzucker, największego producenta cukru w Europie i właściciela czterech cukrowni na terenie Polski. Wydział BiNoŻ z ogromnym uznaniem podchodzi do zaufania, zaangażowania i wieloletniej współpracy z firmą – to właśnie takie relacje umożliwiają wspólne kształtowanie przyszłości branży spożywczej.

Nowo otwarta pracownia, wraz z Akredytowanym Laboratorium Analityki Cukrowniczej, tworzy dziś jedno z najnowocześniejszych zapleczy badawczych w regionie. To solidna platforma do rozwoju, testowania i wdrażania nowoczesnych rozwiązań w przemyśle.