Image

Dr hab. inż. Anna Podsędek, prof. PŁ (dyscyplina: technologia żywności i żywienia, Web of Science Core Collection: h-index - 24, liczba publikacji 2013-2021 - 36, liczba cytowań dla publikacji z lat 2013-2021 - 839. SciVal: Output in 10% Citation Percentiles (%) - 26,40%. Znormalizowany wskaźnik Field-Weighted Citation Impact (FWCI) dla publikacji z lat 2013-2021 - 1,40).

Zainteresowania naukowe dotyczą związków bioaktywnych pochodzenia roślinnego o właściwościach prozdrowotnych, szczególnie aktywności antyoksydacyjnej, przeciwotyłościowej i przeciwcukrzycowej oraz biodostępności związków fenolowych.

Jej prace znajdują zastosowania w projektowaniu żywności o cechach funkcjonalnych oraz suplementów diety, przydatnych w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych.

Pełniła rolę kierownika projektów badawczych finansowanych przez KBN i NCN (Opus), brała udział w projekcie współfinansowanym przez UE w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Jest autorką 53 artykułów naukowych według bazy WoS, które uzyskały 1991 cytowań, w tym jedna publikacja była cytowana ponad 720 razy.

Jest współautorką 3 patentów krajowych 1 europejskiego. W latach 2020 i 2021 znalazła się w grupie najbardziej wpływowych naukowców Politechniki Łódzkiej na świecie pod względem cytowań oraz na liście obejmującej całokształt kariery naukowej.

Była wielokrotnie nagradzana nagrodami JM Rektora Politechniki Łódzkiej za osiągnięcia w działalności naukowej i dydaktycznej, w tym w ramach programu „Inicjatywa doskonałości – uczelnia badawcza”. Odznaczona srebrnym Medalem za Długoletnią Służbę oraz Medalem Komisji Edukacji Narodowej. 

Zdjęcie portretowe: dr hab. inż. Anna Podsędek w szarym swetrze i kolorowej apaszce na białym tle.
dr hab. inż. Anna Podsędek
Adres
Instytut Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
ul. B. Stefanowskiego 4/10
90-537 Łódź