Dr hab. inż. Piotr Dziugan, prof. PŁ (dyscyplina: inżynieria chemiczna, Web of Science Core Collection: h-index - 14, liczba publikacji 2013-2021 - 38, liczba cytowań dla publikacji z lat 2013-2021 - 558. SciVal: Output in 10% Citation Percentiles (%) - 17,9%. Znormalizowany wskaźnik Field-Weighted Citation Impact (FWCI) dla publikacji z lat 2013-2021 - 2,08).
Jego zainteresowania naukowe koncentrują się na produkcji napojów, pieczywa oraz przetwarzaniu biomasy w procesach biologicznych, chemicznych i termicznych.
Zrealizował 5 grantów badawczo-rozwojowych ze środków KBN i NCBiR, na kwotę 10 mln zł, których był kierownikiem. Uczestniczył jako wykonawca w 3 innych grantach KBN, 2 grantach europejskich – TEMPUS i INCO-COPERNICUS oraz w 3 grantach rządu chińskiego. Obecnie prowadzi 3 autorskie granty badawczo-rozwojowe na kwotę 50 mln zł, w których pełni rolę kierownika i kierownika konsorcjum projektu strategicznego NCBiR BIOSTRATEG o wartości 30 mln zł.
Współpracuje z koncernami PKN Orlen i KSC SA oraz szeregiem małych i średnich przedsiębiorstw dla których zrealizował 11 projektów.
Uzyskał 6 złotych medali na międzynarodowych wystawach wynalazków w Polsce, Rumunii Korei Płd. i Kanadzie.
Uzyskał 8 patentów i zgłosił 8 nowych rozwiązań do ochrony patentowej w tym jedno w procedurze europejskiej.
Wdrożył wyniki pracy doktorskiej w ramach firmy start-up finansowanej ze środków INCOM Fundacji Na Rzecz Nauki Polskiej.
Uczestniczył w opracowaniu i budowie innowacyjnej suszarni wysłodków w cukrowni Werbkowice. Jest to druga w Europie niskotemperaturowa suszarnia biomasy w oparciu o ciepło odpadowe o powierzchni suszenia 2x275m2 i o wartości wdrożenia 27 mln zł.
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
ul. Wólczańska 171/173
90-530 Łódź