Image
zdjęcie portretowe: prof. dr hab. inż. Alina Kunicka-Styczyńska

Alina Kunicka-Styczyńska profesor nauk rolniczych w Katedrze Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.

Prowadzi prace badawcze w zakresie mikrobiologii technicznej, zastosowania mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych oraz własności przeciwdrobnoustrojowych substancji pochodzenia naturalnego, jako elementów systemu konserwującego produktów spożywczych i kosmetycznych.

Dorobek naukowy obejmuje łącznie 375 oryginalnych i przeglądowych prac twórczych opublikowanych w czasopismach o zasięgu krajowym i międzynarodowym oraz prezentowanych na konferencjach naukowych.

Brała udział w 14 projektach naukowych (w tym 2 międzynarodowych), uzyskanych w drodze konkursów krajowych i zagranicznych.

Jest promotorem czterech zakończonych prac doktorskich oraz promotorem w dwóch otwartych przewodach doktorskich.

Wykonała łącznie 184 recenzje publikacji na zamówienie czasopism naukowych, w tym w przeważającej większości (169) dla czasopism o zasięgu międzynarodowym.

Jako recenzent uczestniczyła w ocenie 30 projektów zagranicznych.

Jest członkiem komitetów redakcyjnych czterech czasopism naukowych o zasięgu międzynarodowym, wydawanych za granicą: Journal of Biologically Active Products from Nature (JBAPN, Taylor & Francis), Analytical Chemistry Letters (ACL, Taylor & Francis), Fermentation Technology (FMT, OMICS Publishing Group), International Journal of Food and Biosystems Engineering (Technological Educational Institute of Thessaly) oraz jednego czasopisma naukowego wydawanego w kraju: Biotechnology and Food Science (BFS, Lodz University of Technology Press).