Prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn (dyscyplina: technologia żywności i żywienia), Web of Science Core Collection: h-index - 21, liczba publikacji - 69, liczba cytowań - 1 225. SciVal: Output in 10% Citation Percentiles (%) – 9,42%. Znormalizowany wskaźnik Field-Weighted Citation Impact (FWCI) dla publikacji z lat 2012-2021 - 1,17).
Zainteresowania naukowe dotyczą żywności stosowanej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, a także eliminowania sztucznych konserwantów i tworzyw stosowanych do przechowywania żywności. Badania obejmują izolację i identyfikację prozdrowotnych składników żywności, określanie aktywności biologicznej nutraceutyków, zastosowanie składników bioaktywnych do żywności prozdrowotnej oraz zwiększanie ich zawartości w surowcach, stabilizację podczas przetwarzania i przechowywania żywności. Jej prace znajdują zastosowania jako innowacyjne rozwiązania w produkcji żywności funkcjonalnej o cechach prozdrowotnych, szczególnie przeznaczonej dla osób starszych.
Jej dorobek naukowy obejmuje 5 rozdziałów w monografiach, 70 publikacji, 8 patentów, a także wiele ekspertyz, opinii i recenzji, wykonanych dla instytucji finansujących badania, uczelni wyższych, sądów i przedsiębiorców. Jest promotorem 3 zakończonych przewodów doktorskich. W ramach konkursów finansowanych przez NCBiR, NCN i PARP zrealizowała 17 projektów naukowych, z których sześcioma kierowała. Jej badania dotyczące pakowania żywności o cechach prozdrowotnych zostały wdrożone w przedsiębiorstwach, działających głównie w regionie łódzkim.
Współpracuje z ośrodkami zagranicznymi w Kanadzie i Hiszpanii. Odbyła 2 staże przemysłowe oraz jeden naukowy w Niemczech. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz Polskiego Towarzystwa Kalorymetrii i Analizy Termicznej. Za osiągnięcia w pracy naukowo-badawczej była wielokrotnie wyróżniona nagrodą JM Rektora Politechniki Łódzkiej.