Image
Zdjęcie portretowe: prof. Maria Koziołkiewicz

Prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz (dyscyplina: technologia żywności i żywienia, Web of Science Core Collection: h-index - 29, liczba publikacji 2013-2022 - 34, liczba cytowań dla publikacji z lat 2013-2022 - 1 175. SciVal: Output in 10% Citation Percentiles (%) – 15,40%. Znormalizowany wskaźnik Field-Weighted Citation Impact (FWCI) dla publikacji z lat 2017-2022 – 1,14.

Zainteresowania naukowe dotyczą szlaków sygnałowych w komórkach zwierząt i ludzi, receptorów sprzężonych z białkiem G (GPCR), aktywowanych przez nukleotydy, fosfolipidy oraz krótko- i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Znajomość szlaków sygnałowych aktywowanych przez dieto-pochodne ligandy jest niezbędna dla identyfikacji molekularnych mechanizmów działania bioaktywnych składników diety, głównie fitozwiązków oraz definiowania ich wpływu na ekspresję genów (nutrigenomika). 

Jej prace znajdują zastosowania w projektowaniu żywności o cechach funkcjonalnych oraz suplementów diety, przydatnych w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych, szczególnie otyłości i cukrzycy.

Pełniła rolę kierownika projektów badawczych finansowanych przez KBN i NCN (Opus), brała udział w projektach współfinansowanych przez UE w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Jest współautorką 1 patentu europejskiego i 3 krajowych.

Była wielokrotnie nagradzana nagrodami JM Rektora Politechniki Łódzkiej za osiągnięcia w działalności naukowej.