Image
Zdjęcie portretowe: prof. dr hab. inż. Katarzyna Śliżewska

Prof. dr hab. inż. Katarzyna Śliżewska (dyscyplina: technologia żywności i żywienia, Web of Science Core Collection: h-index - 22, liczba publikacji - 68, liczba cytowań – 2 639. SciVal: Output in 10% Citation Percentiles (%) – 27,3%. Znormalizowany wskaźnik Field-Weighted Citation Impact (FWCI) dla publikacji z lat 2020-2023 – 2,03).

Głównym tematem badań i zainteresowań badawczych są probiotyki pochodzenia ludzkiego i zwierzęcego, prebiotyki i synbiotyki. Jej najważniejsze osiągnięcia naukowe obejmują selekcję szczepów probiotycznych według wytycznych FAO/WHO oraz EFSA, charakterystykę substancji prebiotycznych i preparatów prozdrowotnych oraz ocenę ich skuteczności w badaniach klinicznych (na ludziach, zwierzętach doświadczalnych i hodowlanych). Prowadzi również badania dotyczące detoksykacji substancji szkodliwych. Do jej najważniejszych osiągnięć aplikacyjnych należy wdrożenie preparatu probiotycznego dla ludzi LATOPIC oraz dla zwierząt LAVIPAN.

Jej dorobek naukowy obejmuje 9 monografii, 22 rozdziały w monografiach, 120 publikacji, 26 patentów, 220 referatów i doniesień konferencyjnych, a także wiele ekspertyz, opinii i recenzji, wykonanych dla instytucji finansujących badania, uczelni wyższych i przedsiębiorstw.

Pełniła rolę kierownika projektów badawczych finansowanych przez KBN, MNiSW oraz NCBiR.

Jest promotorem 5 zakończonych przewodów doktorskich oraz 3 otwartych przewodów doktorskich.

Odbyła kilka staży polskich i zagranicznych zarówno naukowych, jak i przemysłowych. Wielokrotnie uczestniczyła w pracach komitetów organizacyjnych i naukowych konferencji krajowych i międzynarodowych.

Za osiągnięcia w pracy naukowo-badawczej i organizacyjnej była wielokrotnie wyróżniona nagrodą JM Rektora Politechniki Łódzkiej, otrzymała Nagrodę Specjalną JM Rektora PŁ za wkład w rozwój nauk rolniczych w Politechnice Łódzkiej oraz otrzymała 3 nagrody MNiSzW za projekty naukowe, 1 srebrny i 5 złotych medali na międzynarodowych wystawach wynalazczych.