Narodowe Centrum Nauki przyznało na jego realizację środki w wysokości prawie 50 000 zł. Celem projektu jest opracowanie protokołu wykrywania zafałszowań tłuszczy jadalnych za pomocą pomiarów NMR oraz technik łączonych GC-MS i LC-MS. Ze względu na fakt, że autentyczność produktu zależy od składu chemicznego, zastosowanie metod spektroskopowych, jak i chromatograficznych pozwala uzyskać informacje na temat substancji zawartych w próbce, które mogą służyć jako chemiczne odciski palca.
Jak mówi badaczka:
W ostatniej dekadzie obserwuje się coraz częstsze obniżanie jakości żywności poprzez ingerencję w skład produktów żywnościowych (dodatek lub usunięcie składnika, niezadeklarowane dodanie wody), błędne etykietowanie zawierające fałszywe informacje, celowe wzorowanie produktu na inny, kopiowanie cech produktu czy też wprowadzenie w błąd poprzez użycie takich określeń jak „naturalny”, „tradycyjny”. Autentykacja produktów spożywczych jest zatem niezbędna dla oceny jakości i bezpieczeństwa żywności.