Data dodania 04.01.2024 - 11:29
Kategorie aktualności

Katedra Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności PŁ poszukuje pracownika na stanowisko adiunkta w grupie pracowników badawczo-dydaktycznych

Politechnika Łódzka jest jedną z najlepszych uczelni technicznych w Polsce. Posiada ponad
75-letnią tradycję i doświadczenie w kształceniu kadr i prowadzeniu badań naukowych. Jest atrakcyjnym partnerem dla biznesu. Współpracuje z największymi firmami w kraju i za granicą. Prowadzi badania naukowe na europejskim poziomie, tworzy nowe technologie i patenty przy współpracy z najlepszymi ośrodkami naukowymi na całym świecie. Jednym z filarów zarządzania Politechniką Łódzką jest równe traktowanie pracowników niezależnie od ich płci, wieku, rasy czy innych cech demograficzno-społecznych. W 2016 roku PŁ jako pierwsza Uczelnia techniczna w Polsce otrzymała logo HR EXCELLENCE IN RESEARCH, potwierdzające, że Uczelnia stosuje zasady „Europejskiej Karty Naukowca” i „Kodeksu postępowania przy rekrutacji pracowników naukowych”.


1. Wymagania stawiane kandydatowi (opis dokładnej wiedzy, kwalifikacji, kompetencji oraz doświadczenia zawodowego).
•    Posiadanie stopnia doktora w dziedzinie nauk rolniczych, w dyscyplinie technologia żywności i żywienia lub nauk technicznych w dyscyplinie biotechnologia;
•    Gotowość, otwartość i chęć zdobywania nowej wiedzy związanej z tematyką Katedry;
•    Posiadanie udokumentowanego dorobku naukowego w formie co najmniej pięciu   publikacji w międzynarodowych czasopismach naukowych (z bazy Web of Science) lub wydawnictwach o zasięgu światowym;
•    Udział w konferencjach krajowych i międzynarodowych;
•    Przynajmniej 3-letnie doświadczenie w pracy dydaktycznej
•    Przynajmniej 3-letnie doświadczenie w pracy w akredytowanym laboratorium badawczym;
•    Doświadczenie w przeprowadzaniu audytów wewnętrznych w laboratorium wg normy ISO/IEC 17025;
•    Doświadczenie w pracy w przemyśle cukrowniczym i/lub energetycznym;
•    Praktyczna znajomość technik wysokosprawnej chromatografii  cieczowej HPLC i spektrofotometrii;
•    Bardzo dobra znajomość analityki cukrowniczej;
•    Znajomość zagadnień związanych gospodarką cieplną oraz wodno-ściekową cukrowni;
•    Umiejętność statystycznego opracowywania wyników analiz, oraz walidacji metod analitycznych;
•    Biegła znajomość języka polskiego w mowie i piśmie pozwalająca na prowadzenie zajęć dydaktycznych ze studentami;
•    Znajomość języka angielskiego na poziomie, co najmniej B2;

Dodatkowym atutem będzie:
znajomość zagadnień związanych z wytrzymałością materiałów, paliwami konwencjonalnymi i odnawialnymi, gospodarką odpadami i produktami ubocznymi, oraz polityką zintegrowanego systemu zarządzania – jakość, środowisko, bezpieczeństwo i higiena pracy.

2.  Określenie warunków pracy i uprawnień związanych ze stanowiskiem.
•    Pełen etat
•    Przewidywany termin rozpoczęcia pracy: 01.03.2024

3.   Opis przewidywanego zakresu zadań i obowiązków.
•    Prowadzenie badań naukowych w obszarze technologii cukrownictwa, gospodarki cieplnej, oraz wodno-ściekowej w przemyśle spożywczym;
•    Publikowanie wyników badań w czasopismach recenzowanych o randze międzynarodowej;
•    Prowadzenie zajęć obejmujących gospodarkę energetyczną, wodno-ściekową, technologię żywności, a w szczególności technologię cukrownictwa;
•    Praca w akredytowanym Specjalistycznym Laboratorium Analityki Cukrowniczej (SLAC);
•    Aktywny udział w pracach organizacyjnych Katedry.

4. Wykaz wymaganych dokumentów:
1)   Podanie o zatrudnienie do JM Rektora Politechniki Łódzkiej;
2)   Kwestionariusz osobowy dla osoby ubiegającej się o zatrudnienie w Politechnice Łódzkiej, stanowiący załącznik nr 1.1 do „POLITYKI OTM-R – OTWARTY PRZEJRZYSTY MERYTORYCZNY PROCES REKRUTACJI”;
3)   Klauzula o ochronie danych osobowych, stanowiąca załącznik nr 1.2 do „POLITYKI OTM-R – OTWARTY PRZEJRZYSTY MERYTORYCZNY PROCES REKRUTACJI”;
4)   Zgoda na przetwarzanie danych osobowych, stanowiąca załącznik nr 1.3 do „POLITYKI OTM-R – OTWARTY PRZEJRZYSTY MERYTORYCZNY PROCES REKRUTACJI”;
5)   Odpisy/potwierdzone kopie dyplomów;
6)   Dokumenty potwierdzające odbycie stażu zagranicznego lub/i przemysłowego.

5. Miejsce, forma i termin składania dokumentów.
Wszystkie dokumenty prosimy przesyłać drogą elektroniczną na adres mailowy w5k52@adm.p.lodz.pl lub pocztą tradycyjną na adres:
Katedra Cukrownictwa i Zarzadzania Bezpieczeństwem Żywności
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Politechnika Łódzka
ul. Wólczańska 171/173, 90-530 Łódź,
w kopercie z adnotacją „Konkurs na adiunkta K52” do dnia 03.02.2024 r. Liczy się data wpływu dokumentów do Katedry Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności.
Kandydaci będą mogli dokonać odbioru złożonych przez siebie dokumentów związanych
z konkursem przez okres 30 dni od daty zakończenia konkursu.
Proces oceny przebiega dwuetapowo. Pierwszy etap opiera się na analizie przesłanych dokumentów. Drugi etap to rozmowa kwalifikacyjna z wyłonionymi kandydatami. Wybrani kandydaci zostaną powiadomieni o przejściu do drugiego etapu drogą mailową lub telefoniczną.
Jeżeli wybrany kandydat nie zaakceptuje stanowiska, zostanie ono zaoferowane kolejnej osobie z listy rekrutacyjnej. Katedra Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności nie odsyła kandydatom złożonych dokumentów.
Warunkiem ważności rozstrzygnięcia konkursu jest akceptacja Rektora.
Rozstrzygnięcie konkursu nie jest równoznaczne z nawiązaniem stosunku pracy
z Politechniką Łódzką.

6. Przewidywany termin rozstrzygnięcia konkursu: 09.02.2024 r.

7. Katedra Cukrownictwa i Zarzadzania Bezpieczeństwem Żywności prowadzi prace i badania w obszarze technologii produkcji cukru, analityki cukrowniczej, mikrobiologii i ochrony środowiska dotyczące m.in.:
•    Optymalizacji i monitorowania procesów  jednostkowych w procesie produkcji cukru
•    Badania wpływu procesu technologicznego i środowiska produkcji w cukrowni  na mikrobiologiczne bezpieczeństwo i jakość cukru, wysłodków oraz melasu,
•    Wykorzystania osadu saturacyjnego jako odkwaszającego dodatku do gleby
•    Określania aktywności osadu w pracujących oczyszczalniach ścieków cukrowniczych
•    Technologii fermentacji metanowej wysłodków buraczanych z odzyskiem wysokoenergetycznego biogazu
•    Technologii usuwania amoniaku z kondensatów
•    Analizy jakości półproduktów (soków), produktów ubocznych oraz odpadów przemysłu cukrowniczego
8.    W przypadku wysyłania dokumentów drogą tradycyjną, na kopercie należy umieścić adnotację „Konkurs na adiunkta K52”.