Politechnika Łódzka jest jedną z najlepszych uczelni technicznych w Polsce. Posiada ponad 75-letnią tradycję i doświadczenie w kształceniu kadr i prowadzeniu badań naukowych. Jest atrakcyjnym partnerem dla biznesu. Współpracuje z największymi firmami w kraju i za granicą. Prowadzi badania naukowe na europejskim poziomie, tworzy nowe technologie i patenty przy współpracy z najlepszymi ośrodkami naukowymi na całym świecie. Jednym z filarów zarządzania Politechniką Łódzką jest równe traktowanie pracowników niezależnie od ich płci, wieku, rasy czy innych cech demograficzno-społecznych. W 2016 roku PŁ jako pierwsza Uczelnia techniczna w Polsce otrzymała logo HR EXCELLENCE IN RESEARCH, potwierdzające, że Uczelnia stosuje zasady „Europejskiej Karty Naukowca” i „Kodeksu postępowania przy rekrutacji pracowników naukowych”.
1. Wymagania stawiane kandydatowi:
- tytuł magistra inżyniera,
- szczególne zainteresowania w dziedzinie biotechnologii i mikrobiologii żywności,
- znajomość zagadnień związanych z mikrobiologią żywności ze szczególnym uwzględnieniem mikroorganizmów probiotycznych i ich wykorzystaniem w procesach produkcji żywności,
- co najmniej roczny staż dydaktyczny,
- umiejętność samodzielnego organizowania i planowania badań,
- dobra znajomość technik analitycznych zwłaszcza w zakresie klasycznych i genetycznych metod analizy mikrobiologicznej żywności,
- pracowitość i umiejętność pracy w zespole, kreatywność,
- dorobek publikacyjny z zakresu mikrobiologii,
- znajomość języka angielskiego (włączając prowadzenie zajęć),
- pożądana znajomość języka polskiego (prowadzenie zajęć)
2. Określenie warunków pracy i uprawnień związanych ze stanowiskiem:
- pełny etat,
- termin rozpoczęcia pracy: 21.11.2022
3. Opis przewidywanego zakresu zadań i obowiązków:
- prowadzenie zajęć dydaktycznych,
- udział w realizacji projektów badawczych realizowanych w Instytucie,
- aktywny udział w działalności organizacyjnej i naukowej Instytutu,
4. Wykaz wymaganych dokumentów:
1) podanie o zatrudnienie do JM Rektora PŁ;
2) Kwestionariusz osobowy dla osoby ubiegającej się o zatrudnienie w Politechnice Łódzkiej, stanowiący załącznik nr 1.1 do „POLITYKI OTM-R – OTWARTY PRZEJRZYSTY MERYTORYCZNY PROCES REKRUTACJI”;
3) Klauzula o ochronie danych osobowych, stanowiąca załącznik nr 1.2 do „POLITYKI OTM-R – OTWARTY PRZEJRZYSTY MERYTORYCZNY PROCES REKRUTACJI”;
4) Zgoda na przetwarzanie danych osobowych, stanowiąca załącznik nr 1.3 do „POLITYKI OTM-R – OTWARTY PRZEJRZYSTY MERYTORYCZNY PROCES REKRUTACJI”;
5) odpisy/kopie dyplomów;
6) inne dokumenty potwierdzające posiadane kwalifikacje.
5. Miejsce, forma i termin składania dokumentów (wraz ze wskazaniem możliwości ich odbioru).
Zgłoszenia będą przyjmowane do 29.10.2022 r. w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej w Łodzi, ul. Wólczańska 171/173, budynek A4, III piętro, pokój nr 319 w formie papierowej lub elektronicznie na adres: w5i53@adm.p.lodz.pl.
Kandydaci będą mogli dokonać odbioru złożonych dokumentów przez okres 30 dni od daty zakończenia konkursu.
6. Dane osoby do kontaktu oraz adres pocztowy i elektroniczny, na który można przesyłać dokumenty i ich skany.
Anna Kwaśniak,
Politechnika Łódzka, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
90-530 Łódź, ul. Wólczańska 171/173
7. Przewidywany termin rozstrzygnięcia konkursu: 04.11.2022 r.
8. W przypadku wysyłania dokumentów drogą tradycyjną, na kopercie należy umieścić adnotację „oferta kandydata do pracy”.