Kosmetyki – recepturowanie, technologia produkcji i analiza
Technologia produkcji i recepturowania kosmetyków wsparta badaniami fizykochemicznymi i nowymi trendami są kluczowe w opracowaniu formuł o wysokiej trwałości i przewidywalnym profilu użytkowym.
Oferta Instytutu Surowców Naturalnych i Kosmetyków dedykowana jest przedsiębiorstwom z branży kosmetycznej, zarówno producentom gotowych wyrobów, jak i firmom rozwijającym nowe formuły, dla których kluczowe jest rzetelne opracowanie, optymalizacja i ocena jakości produktów pielęgnacyjnych i myjących zgodnie z aktualnymi wymaganiami rynkowymi i regulacyjnymi prawnymi. Usługa obejmuje produkcję w skali półtechnicznej m.in. z użyciem homogenizatora typu Stephan.
Tłusta baza produktów kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji ust o podwyższonej zdolności hamowania wzrostu bakterii Staphylococcus saprophyticus
Opatentowana (P. 442808) tłusta baza produktów kosmetycznych przeznaczona do pielęgnacji ust, o podwyższonej stabilności mikrobiologicznej, zawiera wosk pszczeli, masło kakaowe, masło shea, olej kokosowy oraz istotny składnik – ekstrakt z całych owoców róży (Rosa sp.) lub ekstrakt z miąższu owoców róży. Formulacja będąca wynikiem współpracy Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii z Instytutem Technologii i Analizy Żywności dedykowana jest przedsiębiorstwom z branży kosmetycznej.
Technologia produkcji napojów spirytusowych aromatyzowanych surowcami roślinnymi.
Technologia wytwarzania aromatyzowanych napojów spirytusowych/wódek smakowych o oryginalnym, przyjemnym aromacie i smaku, które są wynikiem współdziałania lotnych produktów ubocznych fermentacji alkoholowej oraz pierwotnych i wtórnych komponentów aromatu surowców użytych w procesie.
Wdrożenie opracowanej przez Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii technologii przynosi wiele korzyści. Z jednej strony zwiększa konkurencyjność przedsiębiorstw zajmujących się produkcją napojów spirytusowych, z drugiej zaś w większym stopniu wykorzystuje potencjał polskiego rolnictwa poprzez użycie rodzimych surowców roślinnych. Oferowana technologia wpisuje się ponadto w panujący w ostatnich latach trend na produkty regionalne pochodzące z zakładów kultywujących stare receptury wytwórcze.
Technologia skierowana jest do zakładów przemysłu spirytusowego, wytwórni wódek oraz destylarni.
Wydzielanie i analiza wydajności i składu olejków eterycznych i hydrolatów
Precyzyjne określenie składu chemicznego oraz parametrów fizykochemicznych olejków eterycznych i hydrolatów roślin jest niezbędne zarówno dla zapewnienia bezpieczeństwa użytkownika, jak i dla potwierdzenia ich funkcjonalności w zastosowaniach kosmetycznych czy spożywczych.
Usługa Instytutu Surowców Naturalnych i Kosmetyków obejmuje proces wydzielania olejków eterycznych oraz hydrolatów z materiału roślinnego zgodnie z zasadami Farmakopei Polskiej, a także ich szczegółową analizę z wykorzystaniem metod chromatograficznych i spektrometrycznych. Usługa adresowana jest do przedsiębiorstw branży kosmetycznej, spożywczej, farmaceutycznej oraz producentów surowców, którym zależy na pozyskaniu standaryzowanych produktów roślinnych.
Recepturowanie i analiza produktów chemii gospodarczej
Instytut Surowców Naturalnych i Kosmetyków oferuje badania z zakresu projektowania, recepturowania oraz analizy produktów chemii gospodarczej, zarówno przemysłowych jak i dedykowanych do użytku domowego. Dobrze wykwalifikowana kadra z ogromnym doświadczeniem praktycznym oferuje doradztwo w zakresie technicznym zarówno produktów tradycyjnych, jak i ekologicznych spełniających normy europejskie. Usługa adresowana jest do przedsiębiorstw z branży przemysłu chemii gospodarczej, które pragną do swojego portfolio wprowadzić nowe produkty lub potrzebują wsparcia ze strony analitycznej.
Kosmetyki kolorowe - szkolenie
Szkolenie adresowane jest do przedsiębiorstw i zespołów R&D branży kosmetyki kolorowej oraz producentów surowców, którym zależy na rozwijaniu powtarzalnych, standaryzowanych procesów oraz na świadomym przejściu od pomysłu recepturowego do prototypu gotowego do dalszych prac wdrożeniowych.
Szkolenie koncentruje się na poszczególnych składnikach formulacji kosmetyków kolorowych oraz ocenie kluczowych parametrów fizykochemicznych, które warunkują bezpieczeństwo, stabilność i właściwości użytkowe produktów do makijażu. Program obejmuje część zdalną poświęconą doborowi surowców, funkcjom składników oraz zasadom projektowania receptur, a następnie część laboratoryjną realizowaną w Instytucie Surowców Naturalnych i Kosmetyków, podczas której uczestnicy wykonają prototypy: szminki, tuszu do rzęs oraz cienia do powiek.
Oznaczanie wybranych związków bioaktywnych.
Wykazanie znacznej zawartości polifenoli posiadających działanie prozdrowotne może mieć wpływ na zwiększenie zainteresowania konsumentów danym produktem.
Proponowana przez Instytut Technologii i Analizy Żywności usługa obejmuje oznaczenie zawartości polifenoli w żywności z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej sprzężonej ze spektrometrem mas. W związku z rosnącą świadomością konsumentów na temat roli właściwego odżywiania wykazanie znacznej zawartości polifenoli może mieć wpływ na zwiększenie zainteresowania danym produktem. Oferta dedykowana jest do przedsiębiorstw z branży spożywczej, zwłaszcza przetwórstwa owocowo-warzywnego.
Usługi analityczne na potrzeby przemysłu fermentacyjnego.
Ustalenie składu jakościowego surowców, półproduktów i produktów końcowych jest podstawą planowania i sterowania procesem technologicznym, który oparty jest na fermentacji etanolowej i hodowli drożdży.
Przygotowana przez Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii oferta obejmuje analizy fizykochemiczne surowców, półproduktów i produktów przemysłu fermentacyjnego, badania składu jakościowego i ilościowego produktów ubocznych fermentacji, wykrywanie i oznaczanie związków niepożądanych, ocenę składu chemicznego wywarów podestylacyjnych oraz analizę biotyny, biomasy drożdży czy pożywek stosowanych w drożdżownictwie. Usługa kierowana jest do producentów drożdży piekarskich, gorzelniczych, browarniczych, winiarskich i paszowych oraz gorzelni, przedsiębiorstw wytwarzających oleje roślinne czy biopaliwa.
Niskoodpadowe metody konwersji odpadów cukrowniczych, skrobiowych i lignocelulozowych do bioetanolu i biomasy drożdży.
Opracowane technologie mogą być zastosowane podczas produkcji drożdży piekarskich, browarniczych, winiarskich i paszowych, a także do utylizacji wywaru gorzelniczego. Mogą zostać wykorzystane również w zakładach produkcji etanolu paliwowego, przemysłu tłuszczowego i innych.
Technologia została opracowana z uwzględnieniem ekonomii produkcji, pożądanych cech technologicznych wyrobu i maksymalnego zagospodarowania produktów ubocznych oraz w oparciu o wiedzę, zaplecze badawcze i bogate doświadczenie przemysłowe naukowców z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii. Usługa kierowana jest do przedstawicieli przemysłu spożywczego, paszowego, gorzelniczego oraz podmiotów zajmujących się ochroną środowiska.
Oznaczanie związków bioaktywnych i aktywności biologicznej surowców i produktów pochodzenia roślinnego.
Usługa świadczona przez Instytut Technologii i Analizy Żywności dotyczy oceny potencjału bioaktywnego i prozdrowotnego żywności oraz surowców i produktów farmaceutycznych.
Ocena profilu i stężenia związków bioaktywnych, tj. polifenoli, karotenoidów, metyloksantyn, białek, peptydów itp. w produktach spożywczych i farmaceutycznych pozwoli na właściwe zaprojektowanie nowych produktów, które charakteryzować się będą podwyższonym potencjałem prozdrowotnym. Korzyścią prezentowanej usługi jest ponadto możliwość wyboru i dostosowania procesu technologicznego, który zapewni otrzymanie produktu o zaprojektowanych właściwościach. Usługa kierowana jest do przedstawicieli przemysłu spożywczego i farmaceutycznego.
Akredytowane Laboratorium SLAC: ocena jakości i zdatności produktów cukrowniczych wprowadzanych do obrotu.
Przeprowadzona ocena pozwala na wprowadzenie cukru do obrotu dzięki potwierdzeniu zgodności z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego oraz w odniesieniu do bezpieczeństwa, legalności i jakości.
Rynek cukru w obecnym czasie wymaga zapewnienia wysokiej jakości usług analitycznych, gwarantujących jakość produktów cukrowniczych potwierdzoną poprzez ich certyfikację. Laboratorium stosuje innowacyjne w skali Polski i Europy metody oceny jakości i bezpieczeństwa cukru. Jako jedno z dwóch laboratoriów w Polsce posiada w tym zakresie akredytację Polskiego Centrum Akredytacji. Zaoferowanie szerokiego zakresu analitycznego, realizowanego na światowym poziomie zgodnie z aktualnymi uregulowaniami prawnymi z uwzględnieniem metod ICUMSA, stanowi podstawę działalności SLAC.
Dobór warunków przechowywania, składu produktu żywnościowego i opakowania w celu wydłużenia przydatności do spożycia, wyznaczanie okresu przydatności do spożycia, poprawa właściwości.
Właściwy dobór składu produktu, opakowania oraz warunków przechowywania decydują o trwałości i zdrowotności produktu oraz jego konkurencyjnej pozycji na rynku żywności.
Oferowana przez Instytut Technologii i Analizy Żywności usługa obejmuje modyfikacje składu produktu żywnościowego poprzez dodanie składników prozdrowotnych, ograniczenie związków antyżywieniowych i dodatków, opracowanie nowych produktów żywnościowych o lepszych cechach sensorycznych i prozdrowotnych oraz wydłużonej trwałości. Usługa obejmuje także doświadczalne wyznaczanie trwałości produktów świeżych i przetworzonych. Oferta kierowana jest do producentów żywności świeżej i przetworzonej oraz pasz.
