Data dodania 20.07.2022 - 14:50
Kategorie aktualności

Politechnika Łódzka rozpoczęła realizację kolejnego projektu „Interdyscyplinarny program wspierania przedsiębiorczości w uczelniach" (The Interdisciplinary HEI Entrepreneurship Fostering Program - InterHEI) finansowanego z programu Horyzont Europa. Tym razem głównymi obszarami zainteresowania naukowców są żywność i zdrowie.


Image

- Nadrzędnym celem projektu InterHEI, koordynowanego przez Uniwersytet Warszawski, jest wykorzystanie potencjału, możliwości i wiedzy naukowców do współtworzenia i realizacji projektów we współpracy z otoczeniem uczelni, a także nawiązania skutecznego dialogu z przemysłem i jednostkami rządowymi. Chcemy promować przedsiębiorcze myślenie – wyjaśnia dr inż. Iwona Staniec z Wydziału Organizacji i Zarządzania, koordynatorka projektu w PŁ, będącej partnerem InterHEI,  a także liderem zadania polegającego na utworzeniu Akademii Komercjalizacji Infrastruktury Badawczej.

Image
Na tle żółtego baneru, od lewej stoją: dr inż. Iwona Staniec i prof. Agnieszka Zakrzewska-Bielawska, dziekan wydziału OiZ PŁ.
(od lewej) dr inż. Iwona Staniec i prof. Agnieszka Zakrzewska-Bielawska, dziekan wydziału OiZ PŁ, podczas spotkaniu konsorcjum projektu w Barcelonie, fot. OIZ

Dofinansowanie w wysokości 1,2 miliona euro – w tym 118 800 euro dla PŁ - zostało przyznane przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT) w ramach inicjatywy HEI EIT (Higher Education Initative European Institiute of Innovation&Technology). Ma ono pomóc instytucjom szkolnictwa wyższego stać się motorem innowacji i przedsiębiorczości.

Konsorcjum „InterHEI” składa się z 8 pełnoprawnych partnerów i 4 partnerów stowarzyszonych z Polski, Hiszpanii, Włoch, Grecji, Turcji, Serbii i Słowacji. Pełnoprawni partnerzy konsorcjum „InterHEI”: Uniwersytet Warszawski (lider konsorcjum, Polska), Politechnika Łódzka (Polska), Loyola University (Hiszpania), Marmara University (Turcja), Instytut Technologii Żywności (Serbia), Rada Badań Naukowo-Technologicznych Turcji (TÜBİTAK), Perrotis College (Grecja) i Future Food Institute (Włochy).

Partnerzy stowarzyszeni z konsorcjum „InterHEI” to: Uniwersytet Medyczny w Łodzi (Polska), Słowacki Uniwersytet Rolniczy w Nitrze (Słowacja), Uniwersytet Rolniczy w Krakowie (Polska) i Bionanopark (Polska).

O projekcie można przeczytać też w Biuletynie Informacyjnym PŁ - Życie Uczelni.