Politechnika Łódzka jest jedną z najlepszych uczelni technicznych w Polsce. Posiada 80-letnią tradycję i doświadczenie w kształceniu kadr i prowadzeniu badań naukowych. Jest atrakcyjnym partnerem dla biznesu. Współpracuje z największymi firmami w kraju i za granicą. Prowadzi badania naukowe na europejskim poziomie, tworzy nowe technologie i patenty przy współpracy z najlepszymi ośrodkami naukowymi na całym świecie. Jednym z filarów zarządzania Politechniką Łódzką jest równe traktowanie pracowników niezależnie od ich płci, wieku, rasy czy innych cech demograficzno-społecznych. W 2016 roku PŁ jako pierwsza Uczelnia techniczna w Polsce otrzymała wyróżnienie HR Excellence in Research, potwierdzające, że Uczelnia stosuje zasady „Europejskiej Karty Naukowca” i „Kodeksu postępowania przy rekrutacji pracowników naukowych”.
1. Wymagania stawiane kandydatowi:
- tytuł doktora w dziedzinie (dyscyplinie) technologia żywności i żywienia;
- udokumentowany dorobek naukowy w formie publikacji w międzynarodowych czasopismach naukowych (z bazy Web of Science) lub wydawnictwach o zasięgu światowym (z punktacją 100);
- udokumentowany dorobek naukowy w formie co najmniej pięciu wystąpień na konferencjach o zasięgu krajowym i międzynarodowym;
- udokumentowany staż badawczy w renomowanym ośrodku naukowym za granicą;
- doświadczenie w prowadzeniu hodowli drobnoustrojów (w tym ekstremofilnych) z uwzględnieniem metod powierzchniowych i wgłębnych;
- umiejętność modelowania i matematycznej optymalizacji procesów biotechnologicznych, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania metodologii powierzchni odpowiedzi (RSM);
- doświadczenie w izolacji zewnątrzkomórkowych substancji polimerowych (EPS);
- doświadczenie w zakresie charakterystyki strukturalnej oraz morfologicznej biopolimerów, a także w badaniu właściwości fizykochemicznych i biologicznych nanomateriałów i ich kompozytów;
- praktyczna znajomość technik badawczych stosowanych do analizy strukturalnej biopolimerów (FTIR, SEM, XRD);
- praktyczna znajomość klasycznych technik chromatograficznych (HPLC, GC i TLC) oraz spektroskopii UV-VIS;
- doświadczenie w pracy z programami służącymi do analizy statystycznej danych biologicznych i ich wizualizacji, ze szczególnym uwzględnieniem środowiska R;
- potwierdzona znajomość języka angielskiego na poziomie co najmniej B2;
- biegła znajomość języka polskiego w mowie i piśmie niezbędna do prowadzenia aktywności badawczej, dydaktycznej i organizacyjnej;
- doświadczenie w prowadzeniu zajęć dydaktycznych na wyższej uczelni, zarówno w języku polskim, jak i angielskim
- mile widziane będzie opiekuństwo co najmniej jednej pracy inżynierskiej lub magisterskiej.
2. Warunki pracy:
- umowa o pracę na cały etat;
- przewidywany termin rozpoczęcia pracy: 01.10.2024 r.
3. Opis przewidywanego zakresu zadań i obowiązków:
- prowadzenie badań naukowych w dyscyplinach technologia żywności i żywienia lub pokrewnych oraz udział w upowszechnianiu rezultatów tej działalności;
- prowadzenie zajęć dydaktycznych w języku polskim i angielskim na kierunkach związanych z dyscyplinami technologia żywności i żywienia oraz inżynieria chemiczna na pierwszym i drugim stopniu studiów;
- udział w projektach badawczych realizowanych w Instytucie oraz aplikowanie o granty finansowane przez zewnętrzne instytucje;
- wyjazdy zagraniczne w ramach programów europejskich, np. Erasmus+, czy konferencji międzynarodowych;
- podnoszenie kwalifikacji poprzez uczestnictwo w szkoleniach;
- udział w pracach organizacyjnych na rzecz Uczelni i Jednostki.
Do realizacji ww. zakresu obowiązków niezbędna jest:
- motywacja i bardzo dobra organizacja pracy;
- samodzielność w działaniu przy jednoczesnej gotowości do pracy zespołowej;
- umiejętność przekazywania wiedzy i budowania relacji ze studentami w procesie dydaktycznym;
- umiejętność prezentowania wyników oraz prowadzenia bieżącej sprawozdawczości z realizowanych prac;
- otwartość na nowe wyzwania i zmiany;
- wysoka kultura osobista i umiejętności interpersonalne;
- dokładność w wykonywaniu powierzonych zadań oraz umiejętność dostosowania się do procedur.
4. Wykaz wymaganych dokumentów:
- podanie o zatrudnienie do JM Rektora PŁ;
- kwestionariusz osobowy dla osoby ubiegającej się o zatrudnienie w Politechnice Łódzkiej, stanowiący załącznik nr 1.1 do „Polityki OTM-R – Otwarty Przejrzysty Merytoryczny Proces Rekrutacji”;
- klauzula o ochronie danych osobowych, stanowiąca załącznik nr 1.2 do „Polityki OTM-R – Otwarty Przejrzysty Merytoryczny Proces Rekrutacji”;
- zgoda na przetwarzanie danych osobowych, stanowiąca załącznik nr 1.3 do „Polityki OTM-R – Otwarty Przejrzysty Merytoryczny Proces Rekrutacji”;
- odpisy/kopie dyplomów;
- opis dorobku naukowego i doświadczenia badawczego;
- inne dokumenty potwierdzające posiadane kwalifikacje.
5. Miejsce, forma i termin składania dokumentów:
- Dokumenty aplikacyjne będą przyjmowane do dnia 24.08.2024 r.
- Dokumenty aplikacyjne można przesłać drogą elektroniczną na adres mailowy ewa.gromek@p.lodz.pl. W tytule wiadomości należy wpisać: "Oferta kandydata do pracy - Konkurs nr 2 adiunkt I51" Wszystkie wymagane dokumenty/załączniki należy przesłać w formie plików PDF.
- W przypadku wysyłania dokumentów drogą tradycyjną na kopercie należy umieścić adnotację "Oferta kandydata do pracy - Konkurs nr 2 adiunkt I51" i przesłać na adres korespondencyjny: Politechnika Łódzka, Instytut Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej, ul. Żeromskiego 116, 90-924 Łódź.
- Liczy się data wpływu dokumentów do Instytutu Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej PŁ.
- Kandydaci będą mogli dokonać odbioru złożonych przez siebie dokumentów związanych z konkursem przez okres 30 dni od daty zakończenia konkursu.
- Kandydaci spełniający wymogi konkursowe zostaną zaproszeni na rozmowę kwalifikacyjną. Informacje dotyczące rozmowy kwalifikacyjnej zostaną przesłane Kandydatom pocztą elektroniczną.
6. Dane osoby do kontaktu:
Dodatkowych informacji na temat konkursu udziela p. Ewa Gromek, e-mail: ewa.gromek@p.lodz.pl
7. Przewidywany termin rozstrzygnięcia konkursu: wrzesień 2024 r.
8. Opis profilu jednostki ogłaszającej konkurs:
Instytut Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej funkcjonuje od 1963 roku. W oparciu między innymi o laboratoria Biotechnologii Molekularnej oraz Hodowli Komórkowych i Rentgenowskiej Analizy Strukturalnej, prowadzi badania z zakresu biotechnologii przemysłowej, biotechnologii molekularnej, inżynierii biomateriałów, proteomiki/biologii strukturalnej, biochemii żywności i nutrigenomiki. Aktualna tematyka badawcza obejmuje m.in.:
- wytwarzanie kompozytów i skafoldów 3D na bazie biopolimerów, pod kątem ich wykorzystania w medycynie i różnych gałęziach przemysłu;
- modyfikację struktury i właściwości biopolimerów na poziomie molekularnym, in situ i ex situ;
- analizę właściwości biopolimerów (badania biomechaniczne, biologiczne, fizykochemiczne);
- poszukiwanie w przyrodzie i selekcję przydatnych technologicznie enzymów mikrobiologicznych (w tym również ekstremofilnych) z wykorzystaniem efektywnych metod, w tym także technik omicznych;
- identyfikację molekularną mikroorganizmów wytwarzających enzymy i użyteczne bioprodukty;
- opracowanie wydajnych bioprocesów (biosyntezy, biokatalizy, biotransformacji): izolację oraz oczyszczanie enzymów i bioproduktów; optymalizację matematyczną i powiększanie skali procesów biotechnologicznych w różnych warunkach hodowli czy środowisku reakcji (środowiska o różnej aktywności wody, difazowe, gazowe, ciecze jonowe, itp.);
- wytwarzanie i charakterystykę różnych form biokatalizatorów (w tym immobilizowanych): kinetyka i mechanizm działania, stabilność, stabilizacja;
- konstruowanie enzymów rekombinowanych z wykorzystaniem technik inżynierii genetycznej: dobór wektorów i systemów ekspresyjnych (prokariotycznych oraz eukariotycznych); optymalizacja ekspresji docelowego genu/ów w heterologicznym gospodarzu, oczyszczanie rekombinowanych enzymów;
- inżynierowanie natywnych i rekombinowanych białek enzymatycznych na drodze technologii rekombinacji DNA: mutageneza racjonalna i ukierunkowana ewolucja enzymów (zwiększenie wydajności enzymu, zmiana specyficzności substratowej, zwiększenie stabilności oraz znalezienie nowej, unikatowej aktywności enzymatycznej);
- rozwijanie strategii wykorzystywania enzymów do produkcji związków otrzymywanych dotychczas jedynie na drodze syntez chemicznych;
- konstruowanie różnych form preparatów enzymatycznych (w tym dla reakcji kaskadowych) do obróbki roślinnej biomasy odpadowej w procesach biorafineryjnych;
- genomikę (składanie genomów bakteryjnych (dane z NGS i sekwencjonowania nanoporowego), analizę bioinformatyczną i adnotację funkcjonalną genomów), transkryptomikę (RT-PCR,RNA-seq), proteomikę bakterii;
- badania strukturalne związków biologicznie czynnych w aspekcie wykorzystania w medycynie i biotechnologii;
- charakterystykę prozdrowotnego działania fitozwiązków oraz związków syntetycznych w warunkach in vitro;
- poszukiwanie związków o działaniu przeciwcukrzycowym;
- określanie cytotoksyczności, efektywności i molekularnych podstaw działania ksenobiotyków wobec komórek różnych linii nowotworowych;
- wykonywanie testów biozgodności materiałów w zakresie toksyczności komórkowej in vitro;
- badania krystalograficzne natywnych białek i ich kompleksów z ligandami.